Belmuž je pastirski specijalitet koji se već vekovima priprema u domaćinstvima na Staroj planini. Pravi se od mladog, jednodnevnog kravljeg ili ovčijeg sira sa malo kukuruznog ili pšeničnog brašna. Belmuž je najukusniji kada se pravi od nekoliko vrsta sira.
Sastojci:
- 1 kg mladog punomasnog sira (kravlji ili ovčiji)
- 150 do 200 grama kukuruznog brašna (može i sa pšeničnim)
- kašičica soli.
Priprema:
Sir se iseče na komade i stavi u šerpu (ranije se koristio kotao ili kazan), gde se zagreva na niskoj temperaturi (u suprotnom će zagoreti). Kada se sir otopi, dodajte so (procenite količinu u odnosu na to koliko je sir slan) i mešajte varjačom.
Polako dodajte kukuruzno brašno i nastavite sa mešanjem dok ne dobijete čvršću smesu. Brašno služi da pokupi masnoću iz sira, pa ga ne treba puno stavljati.Mešajte još nekih 20 minuta, sve dok masa ne postane glatka i dok mast iz smese ne počne da se odvaja. Kada mast počne da "pliva" po površini belmuža, jelo je gotovo.
Belmuž se služi uz kiselo mleko i sveže povrće.