starinski specijalitet

STAROPLANINSKI SPECIJALITET - BELMUŽ: Srpsko jelo koje se pravi po receptu starom 200 godina

Belmuž je jednostavno i ukusno jelo koje se pravi po receptu starom 200 godina, a u domaćinstvima na Staroj planini i danas se može naći na trpezi.

Recepti
17:48h Autor:
STAROPLANINSKI SPECIJALITET - BELMUŽ: Srpsko jelo koje se pravi po receptu starom 200 godina
Belmuž, starinski specijalitet, Foto: Printscreen Youtube/Ljudi Stare planine

Belmuž je pastirski specijalitet koji se već vekovima priprema u domaćinstvima na Staroj planini. Pravi se od mladog, jednodnevnog kravljeg ili ovčijeg sira sa malo kukuruznog ili pšeničnog brašna. Belmuž je najukusniji kada se pravi od nekoliko vrsta sira.

Sastojci:

Priprema:

Sir se iseče na komade i stavi u šerpu (ranije se koristio kotao ili kazan), gde se zagreva na niskoj temperaturi (u suprotnom će zagoreti). Kada se sir otopi, dodajte so (procenite količinu u odnosu na to koliko je sir slan) i mešajte varjačom.

Polako dodajte kukuruzno brašno i nastavite sa mešanjem dok ne dobijete čvršću smesu. Brašno služi da pokupi masnoću iz sira, pa ga ne treba puno stavljati.Mešajte još nekih 20 minuta, sve dok masa ne postane glatka i dok mast iz smese ne počne da se odvaja. Kada mast počne da "pliva" po površini belmuža, jelo je gotovo.

Belmuž se služi uz kiselo mleko i sveže povrće.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs