Punjene paprike mogu se krčkati sa zaprškom ili u mešavini supe od povrća i koncetrata paradajza. Postoji i varijanta sa domaćim sokom od paradajza.
Domaćice u Bosni služe se posebnim trikovima kada pripremaju paprike. Njihove paprike slast duguju filu koji se prethodno krčka kako bi se spojili ukusi i mirisi sastojaka, a potom se peku u rerni zbog čega imaju intenzivniji ukus.
Osim toga, često se poslužuju uz dodatak kisele pavlake.
Sastojci:
- 2 velika paradajza
- 2 čena belog luka
- 1 glavica crnog luka
- 350 g mlevene govedine
- 100 g pirinča
- 1 kašičica mlevene slatke paprike
- ½ kašičice mlevene ljute paprike
- 10 malih paprika
- 1 kašika koncentrata paradajza
- so
Priprema:
Paradajz blanširajte u vrućoj vodi, zatim oljuštite, očistite i isecite.
Polovinu seckanog crnog luka i jedan režanj belog luka iseckajte, promešajte i stavite u posudu za rernu.
Prelijte uljem i pokrijte aluminijumskom folijom i stavite u rernu na 180 stepeni dok ne pripremite fil.
Preostali luk i beli luk kratko propržite, a potom dodajte meso i začine.
Pirinač kratko propržite na ulju, polijte vodom (otprilike 2 decilitra) i poklopite. Kuvajte ga na laganoj do srednjoj vatri dok se ne skuva do pola, pa pomešajte sa mesom.
Izvadite posudu iz rerne.
Očišćene paprike napunite smesom i stavite u činiju na mešavinu pečenog paradajza, luka i belog luka. Koncentrat paradajza pomešati sa 600 ml vode i preliti preko paprika.
Pecite ih u rerni oko sat, sat i po.
Prijatno!
Bonus video: