Tradicionali mađarski gulaš je jedna od najpoznatijih, ali ukoliko probate vojvođanski, verujemo da će vam on od sada postati mnogo omiljeniji! Sprema se vrlo jednostavno, a samo je važno da se meso dugo krčka, kako bi bilo što mekanije. Možete ga služiti uz prilog po želji.
Međutim, tajna fenomenalnog ukusa vojvođanskog gulaša krije se u jednoj namirnici! Naime, poseban šmek mu daje pržena suva slaninica.
Potrebni sastojci:
- 700 g junećeg mesa
- 150 g suve slanine
- 3 glavice crnog luka
- 3 čena belog luka
- 200 ml belog vina
- 200 ml junećeg bujona
- 200 ml soka od paradajza
- 1 kašičica začinske paprike
- 1/2 kašičice ljute tucane paprike
- so, biber
Kako se priprema?
Meso isecite na veće kocke, a slaninu nešto sitnije. U šerpu stavite slaninu, pa je kratko propržite, a zatim dodajte crni luk isečen na trakice. Disntajte dok luk ne omekša, a zatim dodajte meso. Ubacite sitno seckani beli luk, dodajte sok od paradajza, pa krčkajte 5-10 minuta. Sipajte vino i goveđi bujon, dodajte začine, sve promešajte i poklopite. Krčkajte na laganoj vatri dok meso ne bude u potpunosti mekano. Ukoliko ima potrebe u toku kuvanja dolivajte po malo vode. Uz gulaš serviraje pire krompir ili testeninu.