VOLITE DA JEDETE PASULJ ALI VAS NADIMA? Dodajte ovaj sastojak pred sam kraj kuvanja i zaboravite na ovaj problem

Zaboravite na gasove uz ovaj savet iskusnih domaćica koji sigurno radi.

Lifestyle
Autor:
VOLITE DA JEDETE PASULJ ALI VAS NADIMA? Dodajte ovaj sastojak pred sam kraj kuvanja i zaboravite na ovaj problem
Kako izbeći nadimanje od pasulja ?, Foto: Shutterstock

Pasulj je hranljivо i ukusno ali i jeftino jelo koje je jednostavno za pripremu bez obzira na sortu. Širom sveta mogu se pronaći mnoga regionalna variva od pasulja poznata kao čorba od pasulja, koja uključuju sporo kuvanje pasulja sa mešavinom povrća i mesa u zavisnosti od regiona.

Pasulj spada u grupu zdravih namirnica, obiluje aminokiselinama, proteinima, kompleksom vitamina B, dijetalnim vlaknima, sjajan je izvor belančevina i sadrži vitamine poput folata i gvožđa. Takođe, sadrži malo masnoće i malo kalorija, što ga čini glavnim sastojkom u mediteranskoj ishrani.

Pasulj
foto: Aleksandar Tomic / Alamy / Alamy / Profimedia

Može se pripremati na milion načina, a Srbi najviše vole čorbast ili prebranac. Leti pasulj možete da koristite i u salatama.

Međutim, mnogi izbegavaju da ga jedu zbog nadimanja, naročito u popodnevnim i večernjim satima kada nam može stvoriti stomačne tegobe i izbacivanje neprijatnih gasova.

Pasulj
foto: Shutterstock

Ovu mahunarku možete da jedete bez straha od nadimanja, ako ga veče ranije potopite u vodu, pa sutradan isperete. Nadutost je posledica nemogućnosti organizma da vari složene hemijske supstance.

Procesom potapanja pasulja dolazi do rastvaranja tih supstanci u vodi, te kada se prva voda baci, a pasulj počne da se kuva, udeo tih složenih supstanci je daleko manji. Upravo to stvara nadutost u organizmu i povećava njegov intenzitet.

Nana
foto: Profimedia

Postoji još jedan trik i to mnogo jednostavniji. Sve što treba da uradite jeste da u šerpu u kojoj se kuva pasulj dodate kašiku sušene nane ili par listića nane i to 20 minuta pred kraj. Ne morate da brinete, ova začinska biljka neće promeniti ukus pasulja, prenosi Stvar ukusa.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs