PASULJ PO RECEPTU STEVE KARAPANDŽE: Najukusnije starisnko jelo na kašiku koje je tako prosto da ga mogu i deca napraviti

Današnja ideja za ručak na kašiku je pasulj - jelo koje se najlakše kuva, a najlepše jede

Recepti
Autor:
PASULJ PO RECEPTU STEVE KARAPANDŽE: Najukusnije starisnko jelo na kašiku koje je tako prosto da ga mogu i deca napraviti
Foto: Shutterstock

Nedavno smo došli od recepta koji pobeđuje na takmičenjima, a Stevo Karapandža, najpoznatiji kuvar sa prostora bivše Jugoslavije je jednom priznao da najviše voli da spremi pasulj po ovom receptu:

Sastojci:

  • 450 g pasulja (tetovac ili gradištanac)
  • 2 šargarepe
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 struk praziluka
  • 2 lovorova lista
  • 300 g suvog mesa (krtina ili rebarca)
  • 1 kašičica crvene mlevene paprike
  • 1/2 kašičice mlevenog bibera
  • 1 kašika biljnog začina
  • 2 kašike brašna
  • 30 ml ulja
  • po ukusu soli
    Pasulj
    foto: Aleksandar Tomic / Alamy / Alamy / Profimedia

Priprema:

Pasulj očistiti, oprati i potopiti ga u hladnu vodu uveče pre kuvanja. Ujutru staviti da se kuva, pustiti da provri, pa kuvati oko desetak minuta. Procediti prvu vodu, pa pasulj naliti toplom vodom. Iseckati sitnije 2 glavice crnog luka, pa dodati pasulju, kao i 2 lovorova lista.

Očistiti i naseći šargarepe, propržiti s lukom, pa dodati pasulju. Dodati oprano suvo meso ili rebra. Kuvati oko sat i po do dva sata (u zavisnosti od vrste pasulja). Po potrebi dodati još vode, u zavisnosti koliko čorbast pasulj želite.

Kad je pasulj kuvan, napraviti zapršku. Zagrejati ulje u tiganju, dodati brašno, propržiti pazeći da ne zagori. Prohladiti, pa dodati mlevenu papriku. Dobro promešati i sipati u kuvani pasulj. Dodati biljni začin po ukus, biber i soli po ukusu. Kuvati još 5 minuta i isključiti.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs