OMILJENA SEOSKA POSLASTICA: Buhtle mekane kao pena, punjene džemom i orasima

Starinjski recept za buhtle sa džemom

Recepti
Autor:
OMILJENA SEOSKA POSLASTICA: Buhtle mekane kao pena, punjene džemom i orasima
Buhtle, Foto: preentscreen/Youtube

Buhtle su omiljena poslastica mnogih, a ovaj recept će vam doneti buhtle koje su neodoljivo mekane i ukusne. Evo detaljnog opisa kako da pripremite ovu slasticu:

Sastojci:

  • 700 grama brašna
  • 3 kašike kiselog pavlaka
  • 1 jaje
  • 100 ml ulja
  • 30-40 grama kvasca
  • 3 kašike šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • 250-300 ml mleka
  • 50 grama putera ili margarina

Za premazivanje:

100-150 grama otopljenog putera ili margarina

Za posipanje:

50 grama šećera u prahu

Fil:

  • Džem
  • Orasi

Uputstvo:

Počnite pripremu tako što ćete najsitnije izmrviti kvasac u činiji i dodati mu 3 kašike šećera. Potom prelijte sa 100 ml mlakog mleka i ostavite da kvasac nadođe. To će trajati oko 10-ak minuta.

U posebnoj činiji, umutite jaje, dodajte kiseli pavlaka, ulje, i nadošli kvasac. Dobro promešajte ove sastojke.

Postepeno dodajte brašno i so u smesu. Zatim polako ulijte preostalo mleko, mešajući neprestano dok ne dobijete glatko testo.

Pokrijte činiju čistom krpom ili folijom i ostavite testo da odmara na toplom mestu dok se ne udvostruči u veličini, što će trajati otprilike sat vremena.

Kada je testo udvostručilo volumen, premesite ga na pobrašnjenoj površini i podelite na manje loptice (oko 12, zavisno o veličini buhtli koje želite).

Premažite džemom i orasima.

Buhtle
foto: preentscreen/Youtube

Svaku lopticu oblikujte u kuglicu i stavite je u pleh prekriven papirom za pečenje. Ponovite ovaj korak sa svim lopticama, ostavljajući dovoljno razmaka između njih jer će narasti tokom pečenja.

Ostavite buhtle da odmaraju još 15-ak minuta.

Dok se buhtle odmaraju, zagrijte rernu na 200 stepeni Celzijusa.

Pre pečenja, svaku buhtlu premažite otopljenim puterom ili margarinom.

Pecite buhtle u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C 10 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 180°C i pecite još 25 minuta, ili dok ne postanu lepo zlatno smeđe boje.

Kada su buhtle gotove, izvadite ih iz rerne i dok su još tople, pospite šećerom u prahu preko svake.

Buhtle
foto: preentscreen/Youtube

Sada možete uživati u ovim neodoljivo mekanim i sočnim buhtlama. Možete ih jesti odmah ili ih čuvati za sutradan jer ostaju izuzetno sveže.

Ovaj recept će vas sigurno osvojiti svojim ukusom i teksturom. Buhtle su sjajna poslastica za svako vreme, bilo da ih poslužite za doručak, užinu ili kao desert uz kafu ili čaj. Uživajte!

Stil/Kuhinja Valentina Mašković

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs