Umesite mekano testo, napunite džemom i ispecite. Dobićete buhtle koje su idealne za doručak uz čašu mleka. Ne treba vam posebno iskustvo za pravljenje buhtli, jer se testo poprilično lako mesi tako da svima uspeva.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 1 svež kvasac
- 250 ml mlakog mleka
- 50 g margarina
- 50 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 jaje
- džem po ukusu
- prstohvat soli
Priprema:
Kvasac pomešati sa mlakim mlekom i ostaviti da odstoji na sobnoj temperaturi 10 minuta, a zatim ga dodati u brašno. Penasto umutiti margarin, i dodati mu šećer, vanilin šećer, jaje i so. Potom sve te sastojke dodati brašnu i umestiti testo.
Od testa formirati loptice veličine jajeta, malo ih spljoštiti između dlanova, staviti kašičicu krema, pa opet formirati lopticu i ređati ih u nauljen pleh.
Pleh napunjen lopticama prekriti čistom krpom i ostaviti da odstoje na sobnoj temperaturi 30 minuta. Ptotm ih peći oko 20 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni, dok ne porumene. Kad buhtle budu pečene, posuti ih šećerom u prahu, po želji.