Kisele paprike su neizostavan deo zimnice, a svaka domaćica ima svoj način pripreme, koji ih čini posebnim. Međutim, malo koja zna da pečene, ukiseljenje paprike imaju mnogo lepši i intenzivniji ukus, a ono što je posebno dobro jeste što je priprema veoma jednostavna i ne zahteva puno vremena.
Sastojci:
- 1 kg paprike
- 3 kašike soli
- 7 kašika šećera
- 2 l sirćeta
- 500 ml vode
- 3 šargarepe
- čeno belog luka
- mirođija
Priprema:
Paprike ispecite u tiganju, ali pržite kratko, oko pola minuta sa svake strane. Ne bi trebalo da budu pečene kao za ajvar ili salatu. Zatim ih stavite u posudu i prekrijte kesom ili prozirnom folijom. Kad omekšaju, paprike ogulite i očistite od peteljki i semenki. Narežite ih po želji, pa složite u tegle, a između paprika rasporedite krupno naseckani beli luk i šargarepu te naseckanu mirođiju. U lonac ulijte sirće i vodu pa dodajte šećer i so. Kuvajte dok ne proključa i ulijte u tegle s paprikama. Čvrsto zatvorite.