Pijace su preplavljenje crvenom paprikom, te je idealan momenat zapravljenje zimnice u kojoj ćete uživate preko zime. Iako danas žene uglavnom kupuju ajvar, kisele krastavčice, šarenu salatu, domaći proizvodi su ipak, po mišljenju mnogih nutricionista - najbolji. Zato vam mi donosimo recept za "peglane paprike" koje munjevitom brzinom nestaju sa trpeze zbog neodoljivog ukusa.
Sastojci:
- 5 kg crvenih paprika
- 100 g šećera
- 500 ml ulja
- 2 glavice belog luka
- 500 ml sirćeta
- 200 g soli
- veza peršuna
- 1 kašičica bibera u zrnu
Priprema:
Dobro operete paprike i očistite od semenki. Nakon toga ih isecite na malo deblje trake.
Zatim poređajte jedan red paprika, pa pospite so i šećer, a zatim sve prelijte sirćetom i uljem. Potom ponovite postupak, sve dok ne potrošite sve sastojke. Ostavite paprike da odstoje nekoliko sati ili preko noći.
Kada omekšaju ređajte u sterilisante staklene tegle, gde ćete između njih dodavati peršun, beli luk i biber u zrnu. Na kraju sve paprike prelijte smesom koja je ostala od paprika i pritisnite ih plastičnom rešetkom.