Uveliku je vreme za pripremanje zimnice, a pijace su prepune crvene paprike i paradajza. Zato, idealno je vreme da iskoristite ovo sveže povrće i napravite ljutenicu po receptu ruskih domaćica. Svako ko je probao ovaj specijalitet, nije mogao da mu odoli. A lako se kombinuje iz mnoga jela.
Sastojci:
- 4 crvene paprike
- 2 glavice belog luka
- 4 ljute papričice
- 250 ml ulja
- 250 ml vode
- 1 kašičica soli
- 70 g šećera
- 2 kašike sirćeta

Priprema:
Papriku očistite od semenki, pa je isecite na deblje štapiće. U pleh za pečenje stavite aluminijumsku foliju koju ste namazali uljem. Poređajte papriku, pokrijte drugim parčetom folije i stavite da se peče na 200 stepeni oko pola sata. Ljute papričice nemojte da čistite od semenki, samo im uklonite peteljke i isecite na manje komade. Stavite ih u secka zajedno sa očišćenim belim lukom i sve sameljite da bude što sitnije.

Dobijenu smesu prebacite u šerpicu, sipajte ulje, vodu, so i šećer. Sve dobro promešajte, pa kuvajte na umerenoj vatri uz konstantno mešanje. Kada počne da vri sklonite sa ringle, sipajte sirće i sve zajedno krčkajte nekih 5 minuta. Kada je paprika iz rerne pečena, poređajte je u teglu, pa zalijte smesom iz šerpice do vrha. Zatvorite poklopac, pa okrenite teglu naopako i ostavite tako dok se ne ohladi. Ljutenicu čuvajte na tamnom i hladnom mestu, a nakon otvaranja držite je u frižideru.