Pred vama je domaća pita za koju kažu da je lepša, čak, i od bureka! Pravi se sa vrlo malo namirnica, a ukus je neopisiv! Ovakav specijalitet ne možete pronaći ni u jednoj pekari, a način na koji se prave kore je nikad jednostavniji.
Za testo je potrebno:
- 600 g brašna
- 20 ml ulja
- 1 kašičica soli
- 450 ml mlake vode
Za fil je potrebno:
- 300 g svežeg iseckanog spanaća
- 350 g sira
- 6 jaja
Način pripreme:
U jednu vanglicu sipajte brašno, dodajte so i ulje, i zamesite mlakom vodom.
Izvadite ga na podlogu i mesite sa jednom šakom brašna. Testo treba da bude mekano, a čim prestane da se lepi za ruke, znači da je gotovo.
Potom ga podelite na 4 dela i oblikujte loptice. Malo ih razvucite oklagijom, pospite po njima malo brašna, premažite uljem i ostavite ih u krpi oko 15 minuta. A onda ih stavite na veći sto i razvucite rukama.
Preklopite jednu koru, premažite je uljem i filujte ( pomeštajte spanać, sir i jaja), a zatim ih uvijte - širinu sami određujete. Premažite odozgo kore uljem i spremna je za rernu.
Peći na 200°C oko 30 minuta.