VrhunskA

NAJJEDNOSTAVNIJA LJUTENICA: Ko voli DA MALO ZALJUTI, neka zimnici doda par tegli ovog specijaliteta

Ljute papričice dozirajte po ukusu, samo pazite da ne preterate s njima da kasnije ne bi bilo da vam nismo rekli.

Recepti
Autor:
NAJJEDNOSTAVNIJA LJUTENICA: Ko voli DA MALO ZALJUTI, neka zimnici doda par tegli ovog specijaliteta
Foto: Shuterstock

Sastojci:

* 3 kg crvenog zrelog paradajza

* 1/2 kg ljutih papričica

* 2 dl ulja

* 2 dl sirćeta

* 1 kašika bibera u zrnu

* 1 kašika soli

* mala šoljica šećera

* 1 veza peršuna

* 2 lista lovora

* 1veća glavica belog luka

Ljutenica
foto: Shutterstock

Priprema:

1. Paradajz oprati i kratko obariti u vreloj vodom pa neka odstoji u njoj oko pola sata. Oljuštiti ih i iseckati na sitno. Kuvajte ga bez ikakvih dodataka 30 minuta.

2. Papričice oprati, odstraniti im peteljke, jednom ih bocnuti viljuškom pa ih kuvati u mešavini sirćeta, ulja, bibera i šećera 15 minuta.

3. Zajedno sa sokom u kom su se kuvale papričice dodati paradajzu pa sve zajedno krčkati još 30 minuta. Na kraju umešati krupnije iseckan beli luk, so, peršun, lovorov list, kuvati još nekoliko minuta pa isključiti šporet. Sve dobro promešati.

4. Zagrejati tegle u rerni na 100 stepeni pa ih napuniti vrućom ljutenicom. Zatvoriti ih i dobro umotati u ćebe. Ostaviti ih da tako odstoje 24 sata pa ih staviti u ostavu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs