probajte

KAKO FILIPINCI PRAVE GULAŠ: Uzmu komad junetine, a nekoliko trikova pravi VELIKU RAZLIKU

Kaldereta je filipinski specijalitet, gulaš od junetine, povrća i krompira u koji se dodaje namaz od jetre.

Hrana & vino
Autor:
KAKO FILIPINCI PRAVE GULAŠ: Uzmu komad junetine, a nekoliko trikova pravi VELIKU RAZLIKU
Foto: Shutterstock

Tradicionalno se poslužuje s pirinčem, a prema želji možete da izostavite krompir. Umesto junetine poslužiće i piletina, ili neko drugo meso prema vašoj želji.

Namaz od jetre možete kupiti, ali jednostavno ćete ga dobiti tako što meso usitnite u blenderu. Poslužiće juneća, svinjeća ili pileća jetra. Umesto namaza od jetre ponekad se koristi i puter od kikirikija. Kokosovo mleko i narendani sir takođe su neki od sastojaka koji se dodaju u kalderetu.

Sastojci:

  • 900 g junetine za gulaš
  • 3 češnja belog luka
  • 1 glavica luka
  • 480 ml bujona
  • 1 crvena paprika
  • 1 zelena paprika
  • 240 ml soka od paradajza
  • svinjska jetra
  • 1 kašičica čilija
  • 3 lovorova lista
  • 420 g krompira
  • 250 g šargarepe
  • 90 g zelenih maslina bez koštica
  • so i biber po ukusu

Priprema:

Meso očistite od žilica i isectie na kocke. Luk i beli luk sitno iseckajte. Papriku nasecite na kocke. Jetru usitnite u blenderu dok ne dobijete teksturu namaza (prema potrebi dodajte malo vode).

Zagrejte ulje u loncu pa propržite luk i beli luk pa dodajte meso nasekano na kocke. Pržite pet minuta pa dodajte lovor i biber i promešajte.

Dodajte namaz od jetre i promešajte. Dodajte sok od paradajz i bujon. Kuvajte na laganoj vatri dok meso ne omekša, oko dva sata. Pred kraj kuvanja ogulite krompir i isecite ga na kocke. Šargarepu ogulite i iseckajte kao za čorbu.

Dodajte krompir i šargarepu u lonac pa kuvajte dok malo ne omekšaju. Zatim dodajte masline i papriku. Promešajte i nastavite da kuvate još 5 minuta. Izvadite lovor. Posolite i pobiberite po ukusu.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs