Tradicionalno se poslužuje s pirinčem, a prema želji možete da izostavite krompir. Umesto junetine poslužiće i piletina, ili neko drugo meso prema vašoj želji.
Namaz od jetre možete kupiti, ali jednostavno ćete ga dobiti tako što meso usitnite u blenderu. Poslužiće juneća, svinjeća ili pileća jetra. Umesto namaza od jetre ponekad se koristi i puter od kikirikija. Kokosovo mleko i narendani sir takođe su neki od sastojaka koji se dodaju u kalderetu.
Sastojci:
- 900 g junetine za gulaš
- 3 češnja belog luka
- 1 glavica luka
- 480 ml bujona
- 1 crvena paprika
- 1 zelena paprika
- 240 ml soka od paradajza
- svinjska jetra
- 1 kašičica čilija
- 3 lovorova lista
- 420 g krompira
- 250 g šargarepe
- 90 g zelenih maslina bez koštica
- so i biber po ukusu
Priprema:
Meso očistite od žilica i isectie na kocke. Luk i beli luk sitno iseckajte. Papriku nasecite na kocke. Jetru usitnite u blenderu dok ne dobijete teksturu namaza (prema potrebi dodajte malo vode).
Zagrejte ulje u loncu pa propržite luk i beli luk pa dodajte meso nasekano na kocke. Pržite pet minuta pa dodajte lovor i biber i promešajte.
Dodajte namaz od jetre i promešajte. Dodajte sok od paradajz i bujon. Kuvajte na laganoj vatri dok meso ne omekša, oko dva sata. Pred kraj kuvanja ogulite krompir i isecite ga na kocke. Šargarepu ogulite i iseckajte kao za čorbu.
Dodajte krompir i šargarepu u lonac pa kuvajte dok malo ne omekšaju. Zatim dodajte masline i papriku. Promešajte i nastavite da kuvate još 5 minuta. Izvadite lovor. Posolite i pobiberite po ukusu.
Prijatno!