SPREMILA SAM SAVRŠENO SLATKO OD SMOKVI U STANU: Za sat vremena sam imala 5 tegli za zimnicu, a ukus podseća na Mediteran

Novokomponovana domaćica kao ja uspela je da spremi slatko od smokvi sa pijace i kad mogu ja, možete i vi

Recepti
11:33h Autor:
SPREMILA SAM SAVRŠENO SLATKO OD SMOKVI U STANU: Za sat vremena sam imala 5 tegli za zimnicu, a ukus podseća na Mediteran
Slatko od smokvi, Foto: Shutterstock

"Kupi snajka smokve, neprskane, slatke, fine..." dovikivala mi je žena sa pijace. Žacnuh se na ono "snajka" pa se okrenem i jetko joj viknem, "Ih, neprskane, ajde molim te..."

"Neprskane nego šta! Nema hemije, nema otrova, zdravije voćke od ove nema," kaže ona mirno, pa mi objasni kako smokvu nema potrebe prskati kod nas, jer jednostavno je bolest ne napada i zato je bez griže savesti možete jesti i kuvati u džemove i slatka.

Tako je ova snajka, pod utiskom priče kršne žene sa pijace, kući došla noseseći u ruci 3 kilograma smokvi.

Nakon što smo se najeli, shvatim da dobra dva kilograma ima da bacim već sutra ako ih ne iskoristim odmah. Nađem na internetu recept za slatko, raspremim kuhinju i za sat vremena sam imala 5 teglica ovog divnog slatkiša za zimnicu.

Smokve
foto: Profimedia

Potrebno je:

  • 2 kg smokvi;
  • 1 l vode
  • 3 kg šećera;
  • 1 limun.

Priprema:

Smokve lepo operite, očistite od peteljki, pa svaku smokvicu probušite čačkalicom.

U veću šerpu dodajte vodu i šećer, promešajte pa stavite na ringlu da se kuva šerbet. Operite jedan limun pa ga iseckajte na tanke kolutove i dodajte u vodu. Kada voda proključa, dodajte smokvice. Neka se kuvaju lagano oko pola sata, možda malo više.

Kada se napravi lep sirup, a smokvice butu zlatne, isključite ringlu, sklonite smokve s vatre i sipajte ih u sterilisane tegle.

Zatvorite odgovarajućim poklopcima, pa umotajte tegle u krpe i ostavite do jutra da se prirodno ohlade. I eto vam slatko od smokava, drage moje.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs