PREDLOZI ZA 7 TRADICIONALNIH RUČKOVA ZA 7 DANA: Brzo se prave, ukusni, zdravi, a začas zasite

Znamo da je najteže osmisliti jelovnik za nedelju ispred nas, stoga vam donosimo sedam ideja za domaćinski ručak

Recepti
13:14h Autor:
PREDLOZI ZA 7 TRADICIONALNIH RUČKOVA ZA 7 DANA: Brzo se prave, ukusni, zdravi, a začas zasite
Paprikaš, Foto: Bakina kuhinja

Dan 1: Pasulj

Operite 500g pasulja i ostavite ga da se natapa u vodi preko noći. To će ubrzati kuvanje pasulja.

U velikom loncu stavite pasulj, prelijte ga vodom i stavite na šporet da proključa. Zatim smanjite temperaturu i kuvajte pasulj dok ne omekša, što može trajati oko sat vremena.

Pasulj
foto: Shutterstock

U međuvremenu, iseckajte 2-3 šargarepe, 2 glavice crnog luka i 2 čena belog luka. Ako želite, možete dodati i 100g suvog mesa.

U posebnom tiganju, propržite seckani crni i beli luk dok ne postanu staklasti.

Kada je pasulj omekšao, dodajte iseckane šargarepe, proprženi luk i beli luk, kao i suvo meso ako ga koristite. Začinite solju, biberom i alevom paprikom po ukusu.

Kuvajte sve zajedno još 15-20 minuta, povremeno mešajući.

Poslužite topao pasulj uz krišku domaćeg hleba.

Dan 2: Teleća čorba

Iseckajte 500g telećeg mesa na male komade. Stavite meso u lonac sa vodom i kuvajte dok meso ne postane mekano.

Dodajte iseckane krompire, šargarepe i crni luk u lonac sa mesom.

Teleća čorba
foto: Shutterstock

Kuvajte sve zajedno dok povrće ne omekša.

Začinite solju, biberom i pospite seckanim peršunom pre posluživanja.

Dan 3: Sočivo

Sočivo
foto: Printscreen/youtube/bakina kuhinjka

Potrebno: Luk i slaninicu prepržite zajedno. Dodajte šargarepu pa dinstajte još malo. Dodajte dobro oprano sočivo i začine. Nalijte vode da sve ogrezne. Kuvajte oko 30 minuta. Dodajte svež peršun pa kuvajte još par minuta. Ovo jelo treba da bude čorbasto i izuzetno je zdravo jer je puno vlakana.

Dan 4: Čorba od paradajza

Iseckajte 1kg paradajza, 2 šargarepe i 1 glavicu crnog luka.

Propržite crni luk na malo ulja dok ne postane staklast.

Gaspaćo supa, Supa od paradajza, Čorba od paradajza, Paradajz čorba
foto: Shutterstock

Dodajte iseckane paradajze i šargarepe u lonac i kuvajte dok ne omekšaju.

Blendajte sve sastojke dok ne dobijete glatku čorbu.

Začinite solju, biberom i pospite seckanim peršunom pre posluživanja.

Dan 5: Sarme

Kiseli kupus blago obarite u ključaloj vodi da bi postao mekan. Ocedite ga.

Pripremite fil tako što ćete pomešati mleveno meso, pirinač, seckani crni luk, so i biber.

Sarma
foto: Shutterstock

U svaki list kiselog kupusa stavite malo fila i uvijte sarmu.

Složite sarme u dublji lonac, prekrijte ih preostalim listovima kupusa i nalijte vodom.

Kuvajte sarme na laganoj vatri oko 2-3 sata.

Dan 6. Špagete bolonjeze

Bolonjeze, špagete
foto: Shutterstock

Špagete skuvajte. U tiganju izdinstajte luk, pa mu dodajte meso. Nakon 15 minuta dodajte i sos od paradajza i začine. Kuvajte oko 15 minuta. Dodajte špagete u sos, promešajte i narendajte kačkavalj. Uživajte!

Dan 7: Paprikaš

Iseckajte 500g pilećeg mesa na male komade.

Propržite pileće meso u dubljem loncu dok ne dobije zlatno smeđu boju.

Dodajte iseckane paprike i paradajz, kao i seckani crni luk.

Paprikaš
foto: Profimedia

Dodajte vodu dovoljno da prekrije sve sastojke, začinite solju, biberom i alevom paprikom po ukusu.

Kuvajte paprikaš dok svi sastojci ne postanu mekani i ukusni.

Ovo su detaljni recepti za svaki od predloženih dana. Uživajte u pripremi i obrocima!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs