Dan 1: Pasulj
Operite 500g pasulja i ostavite ga da se natapa u vodi preko noći. To će ubrzati kuvanje pasulja.
U velikom loncu stavite pasulj, prelijte ga vodom i stavite na šporet da proključa. Zatim smanjite temperaturu i kuvajte pasulj dok ne omekša, što može trajati oko sat vremena.
U međuvremenu, iseckajte 2-3 šargarepe, 2 glavice crnog luka i 2 čena belog luka. Ako želite, možete dodati i 100g suvog mesa.
U posebnom tiganju, propržite seckani crni i beli luk dok ne postanu staklasti.
Kada je pasulj omekšao, dodajte iseckane šargarepe, proprženi luk i beli luk, kao i suvo meso ako ga koristite. Začinite solju, biberom i alevom paprikom po ukusu.
Kuvajte sve zajedno još 15-20 minuta, povremeno mešajući.
Poslužite topao pasulj uz krišku domaćeg hleba.
Dan 2: Teleća čorba
Iseckajte 500g telećeg mesa na male komade. Stavite meso u lonac sa vodom i kuvajte dok meso ne postane mekano.
Dodajte iseckane krompire, šargarepe i crni luk u lonac sa mesom.
Kuvajte sve zajedno dok povrće ne omekša.
Začinite solju, biberom i pospite seckanim peršunom pre posluživanja.
Dan 3: Sočivo
Potrebno: Luk i slaninicu prepržite zajedno. Dodajte šargarepu pa dinstajte još malo. Dodajte dobro oprano sočivo i začine. Nalijte vode da sve ogrezne. Kuvajte oko 30 minuta. Dodajte svež peršun pa kuvajte još par minuta. Ovo jelo treba da bude čorbasto i izuzetno je zdravo jer je puno vlakana.
Dan 4: Čorba od paradajza
Iseckajte 1kg paradajza, 2 šargarepe i 1 glavicu crnog luka.
Propržite crni luk na malo ulja dok ne postane staklast.
Dodajte iseckane paradajze i šargarepe u lonac i kuvajte dok ne omekšaju.
Blendajte sve sastojke dok ne dobijete glatku čorbu.
Začinite solju, biberom i pospite seckanim peršunom pre posluživanja.
Dan 5: Sarme
Kiseli kupus blago obarite u ključaloj vodi da bi postao mekan. Ocedite ga.
Pripremite fil tako što ćete pomešati mleveno meso, pirinač, seckani crni luk, so i biber.
U svaki list kiselog kupusa stavite malo fila i uvijte sarmu.
Složite sarme u dublji lonac, prekrijte ih preostalim listovima kupusa i nalijte vodom.
Kuvajte sarme na laganoj vatri oko 2-3 sata.
Dan 6. Špagete bolonjeze
Špagete skuvajte. U tiganju izdinstajte luk, pa mu dodajte meso. Nakon 15 minuta dodajte i sos od paradajza i začine. Kuvajte oko 15 minuta. Dodajte špagete u sos, promešajte i narendajte kačkavalj. Uživajte!
Dan 7: Paprikaš
Iseckajte 500g pilećeg mesa na male komade.
Propržite pileće meso u dubljem loncu dok ne dobije zlatno smeđu boju.
Dodajte iseckane paprike i paradajz, kao i seckani crni luk.
Dodajte vodu dovoljno da prekrije sve sastojke, začinite solju, biberom i alevom paprikom po ukusu.
Kuvajte paprikaš dok svi sastojci ne postanu mekani i ukusni.
Ovo su detaljni recepti za svaki od predloženih dana. Uživajte u pripremi i obrocima!