Vernici koji se upuštaju u podvig Božićnog posta, često se kolebaju oko toga šta je dozvoljeno jesti, a šta nikako ne smemo ni da pogledamo.
Kako ne bismo pogrešili, donosimo vam pravila posta i detalje šta smete jesti tokom ovih 40 dana:
28. novembar: Prvi dan posta nije naročito strog. Vernici mogu jesti ribu, kuvanu hranu, ali ne i biljno ulje. Na ovaj dan domaćice mogu da spreme supe i čorbe od mahunarki, ali i pirinač.
29. novembar: Drugi dan posta pada u ponedeljak, na dan Svetog Apostola Mateja. Dozvoljeno je jesti jela spremljena na ulju. Čorbice i povrće prženo na ulju.
30. novembar: Ovog dana vernicima je dozvoljeno da spreme ribu koristeći biljno ulje.
1. decembar: Četvrti dan posta pada u sredu, pa se taj dan posti na vodi. Jedite presno povrće i voće. Očistite telo.
2. decembra: U četvrtak je dozvoljeno jesti jela spremljena na ulju. Kao glavno jelo možete da spremite rižoto sa povrćem i začinima.
3. decembra: Posti se na vodi. Spremite krem čorbicu od paradajza, šargarepe, krompira i luka. Ispecite ukusan hleb i očistite telo.
4. i 5. decembra: Dozvoljena je riba. A pošto 4. decembra slavimo Vavedenje, napravite sebi ukusan obrok od pečene skuše i krompir salate.
6.; 7; 8. i 9. decembra: Dozvoljeno je jesti jela spremljena na ulju. Isprobajte meksičku začinjenu kuhinju, mediteransku ishranu, špansku kuhinju. Spremajte žitarice i povrće sa začinima u svim varijantama. Nemojte jesti ribu.
10. decembar: Dan čišćenja tela. Jedite samo presnu hranu, voće i povrće spremljeno na pari.
11. decembar i 12. decembar: Su dani ribe. Jedite morske plodove, sitne papaline, filete oslića, pastrmku na žaru. Uz ribu kombinujte blitvu, krompir, zelje...Dodajte maslinovo ulje i jedite turšiju.
Sutra počinje Božićni post koji će trajati do 7. januara 2022. godine