Na novogodišnju noć neka na vašem stolu bude do svega po malo. Trudite se da to budu odabrana jela, kvalitetna i s ljubavlju spremljena.
Predjelo
Salata sa orasima:
- 500 g sremskog sira
- 4 kisela krastavca
- 150 g oraha
- 2 kuvana jaja
- 1 kisela pavlaka
- 200 g majoneza
- So i biber
Priprema: Krastavce izrendajte, kao i jaja, dodajte krupno seckane orahe i ostale sastojke. Izmešajte i začinite.
Predlažemo još da napravite i nezaobilaznu rusku salatu:
Glavno jelo:
Junetina - kraljica trpeze
Potrebno: 1 kg junetine od buta; zelen za supu, so, biber, crvena mlevena paprika, ulje, senf, vino.
Priprema: Napraviti premaz za junetinu. Izmešajte so, biber, crvenu papriku, malo ulja i 2 kašike senfa. Time premažite junetinu, pa je ispržite sa svake strane oko 2 minuta da se napravi korica. Sklonite junetinu u pekač. U masnoći od junetine ispržite luk, celer i šargarepu. Kada se prodinsta, dodajte to junetini, nalijte malo bujona ali i 1 čašu vina. Sve stavite u rernu da se peče oko 2 sata na 180 stepeni Celzijusa.
Isecite na kriške pa služite uz restovan krompir ili bareno povrće po želji.
Ako niste ljubitelji junetine, spremite jagnjetinu po ovom receptu:
Desert - Baklava
Potrebno je: Pakovanje kora za baklavu; 1kg oraha, 1 kg šećera, 1 l vode, 1 limun; 200 grama margarina.
Priprema: Orahe samleti na sitno, ostaviti 100 grama krupno seckanih oraha. Slažite baklavu u četvrtastu tepsiju tako što ćete staviti koru, pa posuti orahe i malo šećera, pa zatim koru i sve tako dok ne potrošite sav materijal. Potom, rastopite margarin u posebnoj šerpi i sa vrelim martarinom prespite baklavu koju ste isekli na romboide. Zatim baklavu pecite u rerni na 200 stepeni dok ne porumeni. U šerpu stavite preostali šećer, vodu i jedan isečen limun. Kada se agda prikuva prespite je preko prohlađene i ispečene baklave.
Ako niste ljubitelj baklave, donosimo vam recept za torte: