Danas, ovo piće amber-narandžaste nijanse može se naći na brojnim terasama u velikim gradovima i u udobnim objektima negde na obali Mediterana, kao i na najbučnijim zabavama.
Međutim, istorija pića je stara 100 godina, a Italija i Austrija se i dalje svađaju oko prava ko je izumeo ovaj koktel. Aperol Spritz je nazvan po Aperolo, koji je prvi put proizveden 1919. godine u italijanskoj Padovi. Strukturu ovog lakog aperitiva čine narandže, encijan, rabarbara, aromatično bilje i plodovi cinchona koji rastu u blizini Pijemonta. Ovaj brendirani biljni gorki napitak idealan je za koktel "Spritans" koji je bio popularan početkom dvadesetog veka, a predstavlja mešavinu lokalnih vina i bezalkoholnog tonika, piše Vogue.
Kao rezultat ove kombinacije, pojavio se Aperol Spritz koktel, čiju svežinu i prijatnu kiselost vole milioni Evropljana.
Recept ovog koktela je izuzetno jednostavan:
- 40 ml Aperola
- 60 ml Proseka (ili drugog penušavog suvog vina)
- 20 ml gazirane vode ili tonika,
- led
- parče narandže
Pomešajte sve sastojke i poslužite odmah. Koristite ohlađeni blender.