iSPOVEST

KAD SAM BIO DEČAK, ZLOSTAVLJAO ME SVEŠTENIK: A onda sam i sam postao svešteno lice da bih uradio OVO!

Kao neko ko je preživeo zlostavljanje, želim da se postaram da se tako nešto ne desi ni jednom detetu

Lifestyle
09:51h Autor:
KAD SAM BIO DEČAK, ZLOSTAVLJAO ME SVEŠTENIK: A onda sam i sam postao svešteno lice da bih uradio OVO!
Foto: Profimedia

Već godinama se šuška o zlostavljanju koje se prečesto dešava u katoličkoj crkvi. Jedna ispovest "osvanula" je na sajtu Huffpost, a mi je ovim putem prenosimo:

"U novembru je izveštaj iz kancelarije državnog tužioca Nebraske identifikovao na stotine žrtava koje su iznele optužbe o seksualnom zlostavljanju protiv 57 zvaničnika katoličke crkve, decenijama unazad," navodi Asošiejted pres i nastavljaju: "Mnogi visoki crkveni poglavari su znali i nisu izvestili vlast o tome."

Robert Grin, režiser dokumentarca "Procesija" kaže: "Ono što treba znati o ovom zlostavljanju je da to nije samo seksualno zlostavljanje u nežnom dobu, već zlostavljanje od strane žitavog sistema vere. Katolička crkva idoktrinirala vernike u pogledu na svet koji pokazuju simboli, tako da je to nivo zlostavljanja koji je veoma teško razumeti. To se ne može popraviti. Ovim dečacima se ne može vratiti to što im je oduzeto. Ono čemu možemo da se nadamo je da krenemo napred."

*****

"Iako nisam jedina žrtva zlostavljanja sveštenika, ipak pripadam manjini te zajdenice. U proleće 1993. godine, sedam godina nakon što je zlostavljanje prestalo, i sam sam postao sveštenik katoličke crkve. Umesto da pobegnem od Katoličke crkve ili se okrenem drugoj veri, zaronio sam u samu instituciju.

Kad sam bio dete, moju braću i sestre učili su da volim crkvu. Naš porodični život i tradicija vrteli su se oko obožavanja crkve i vere.

Kad sam otišao na Bogosloviju sa 18 godina, verovatno je to povezivanje bilo toliko jako da me sprečilo da priznam kako sam bio zlostavljan od strane sveštenika.

Rukopoložen sam 29. maja 1993. godine. Tokom deset godina aktivne službe, nekoliko puta sam odlazio vlastima u nadbiskupiju Filadelfije da prijavim seksualno zlostavljanje.

Tražio sam da se moj zlostavljač ukloni iz službe. Ali sve je bilo uzalud, jer je moj zlostavljač ostao u aktivnoj službi. Moja sestra ga je videla u oltaru okruženog devojčicama i dečacima.

Promene su počele da se dešavaju tek 2002. godine, kada je Boston Global objavio rezultate istrage protiv petorice sveštenika. A onda je sve počelo da se ruši. Eparhije su bile zahvaćene istragama i hapšenjem sveštenika, a vernici su tek tad zapitali šta se to dešava u njihovoj crkvi.

Okružni tužilac grada Filadelfije objavio je oglas u Njujork Tajmsu tražeći da se jave žrtve seksualnog zlostavljanja od strane sveštenika.

Pročitao sam taj oglas i istupio sam. Želeo sam da se čuje moj glas.

Kao katolički sveštenik, svedočio sam pred velikom porotom u Filadelfiji. Moja porodica i prijatelji su već znali za moju priču, ali sada se moj glas čuo nadaleko.

Međutim, sveštenik koji me je zlostavljao i kojeg su mnoga druga deca optužila za zlostavljanje, nikad nije procesuiran.

Konačno, decenijama nakon njegovog rukopoloženja, on je uklonjen iz eparhije u kojoj je radio, da bi bio premeštan iz parohije u parohiju. Moj zlostavljač nikad nije procesuiran jer je u Pensilvaniji slučaj zastareo.

Nakon što sam javno istupio, skrenuta mi je pažnja da napustim aktivnu svešteničku službu u jesen 2002. godine.

Više nisam mogao, a ni hteo da služim u instituciji koja nije mogla da zaštiti mene ni hiljade druge dece.

Pre nego sam se povukao iz službe, direktor institucije u kojoj sam služio rekao mi je: "Kao dečaku, sveštenik ti je ubio dušu. Kao svešteniku, Crkva ti je slomila srce. Sad koristi svoj um da zaceliš te rane."

Voleo sam tih 10 godina svešteničke službe, jer sam uradio dosta toga dobrog za parohijane. Ali sam znao da moram da odem daleko od svešteničke službe kako bih se spasao."

Celu ispovest Roberta D. Karpinskog možete pročitati ovde.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs