Kupus je riznica brojnih vitmina, koji donosi brojne benefite našem zdravlju. Ova svojevrsna zimska poslastica može se smrepati na mnoge načina, ali je svkako nizostavni deo trpeze u svakom domu. Tako je i Meša Selimović imao posebna recept po kojem je kuvao sveži kupus, što mu je bilo jedno od omiljenih jela. Dakle, sjajan ukus je zagarantova, zato probajte da na napravite po smernicama našeg čuvenog književnika.
Neophodne namirnice:
- 800 g svežeg kupusa
- 800 g juneće potrbušine
- 100 g crvenog luka
- 100 g paprike
- 200 g krompira
- 200 g paradajza
- veza peršuna
- 40 g soli
- biber u zrnu
- 2 lovorova lista
- čaša belog vina
- dve-tri kašike ulja
Kako ga je Meša Selimović pravio?
Glavicu svežeg kupusa nasecite na osam kriški. Juneću potrbušinu narežite na krupne kocke i stavite u prikladan lonac. Na meso složite kupus, na njega na kriške narezanu glavicu crvenog luka, 2 veće paprike iseckane na kocke, 4 krompira isecite po dubini, 2 manja paradajza na kriške, grubo naseckajte vezu peršuna pa dodajte so, biber, lovor, belo vino i malo ulja. Dolijte vodu da pokrije sastojke i lagano kuvajte dva sata. Poslužite u posudi u kojoj se jelo kuvalo.