Zimski period poznat je po brojnim virusima i prehladama, dok je naš imunitet slabiji. Unos vitamina je neophodan kako bismo sačuvali zdravlje i ojačali imunitet.
Jedna od zdravijih namirnica čij se pojačan unos savetuje u zimskim danima, jeste kupus. Ovo povrće sadrži visok nivo vitamina C i B, kao i moćne antioksidante. Kada se ukiseli, on postaje i bogati izvorprobiotika.
Na ovu temu pričali su doktor Vojislav Perišić i nutricionistkinjaBranka Mirković, u emisiji "Uranak".
"Kiseli kupus ima probiotske bakterije na listovima, biljno derivirane, laktobacilus plantarum. To je bakterija koja se nalazi u popularnim probioticima, koje ne morate da kupujete ako jedete kiseli kupus. Tri puta nedeljno ga jedite, ima i važna vlakna za ubrzavanje stolice, tranzit štetnih materija je tako ubrzan i nema dugog kontakta sa crevima, pa ni prilike za negativno dejstvo na zdravlje", rekao je doktor Vojislav Perišić.
Osim samog kupusa, nutricionistkinja je objasnila da je kao probiotik dobar i rasol.
"Preporučujemo da konzumirate i rasol, jedino što se mora paziti tokom zime da se vrenje na vreme preseče", objasnila je ona.
Dr Voja Perišić otkrio je da je kiseli kupus jedna od najboljih namirnica koja se može koristiti kao probiotik.