Reč Stručnjaka

DOKTORI OTKRILI DA LI JE SVINJSKA MAST ZDRAVA I KAKO ZAISTA UTIČE NA CEO ORGANIZAM: Mnogi Srbi su u velikoj ZABLUDI

Da li je svinjska mast zdrava - koliko puta ste samo čuli to pitanje? Konačno, dva velika stručnjaka su razjasnila sve nedoumice.

Lepi & Zdravi
15:05h Autor:
DOKTORI OTKRILI DA LI JE SVINJSKA MAST ZDRAVA I KAKO ZAISTA UTIČE NA CEO ORGANIZAM: Mnogi Srbi su u velikoj ZABLUDI
Da li je svinjska mast zdrava?, Foto: Printscreen Youtube / RTS Sajt - Zvanični kanal

Proteklih godina slušali smo oprečne stavove o svinjskoj masti, i dok su jedni govorili da uopšte nije zdrava za korišćenje, drugi doktori su je preporučivali. Prof. dr Vojislav Perišić, gastroenterolog, istakao je da se nekada koristila samo mast, a kasnije je industrija donela upotrebu različitih ulja na tržištu. Sa mnogm njegovim stavovima je složila i dr Veroslava Stanković.

- Lično mislim da je to bio model manipulacije. Masti su jako zdrave, pojedine masne kiseline masti imaju antiinfektivno dejstvo. One se privijaju i na rane- smatra prof. dr Vojislav Perišić

Svinjska Mast
foto: Shutterstock

Sa druge strane, dr Veroslava Stanković, specijalista ishrane, naglasila je da je sredinom osamdesetih godina krenula je kampanja protiv masti, bez opravdanog razloga.

-Kada se pogleda sastav masti na sobnoj temperaturi, one su polužitke, sadrže neke nezasićene masne kiseline. Oko 48 odsto sadržaja su nezasićene masne kiseline iste one koje sadrži i maslinovo ulje. Takođe sadrže i 11 odsto polinezasićenih masnih kiselina u kombinaciji omega-3 i omega-6 masnih kiselina - objašnjava.

hleb i mast, Svinjska Mast
foto: Shutterstock

I posebno naglašava da svinjska mast sadrži veliku količinu vitamina D.

- Zasićene masne kiseline su neophodne u našoj ishrani zbog centralnog nervnog sistema i ćelijskih membrana. Masti imaju tačku dimljenja na 190°C, a ulja na 270°C. Masti na toploti ne stvaraju slobodne radikale i transmasne kiseline. Svinjska mast sadrži i ogromnu količinu vitamina D, ako se svinja hrani napolju, pa tako jedna kašika svinjske masti sadrži 1.000 internacionalnih jedinica vitamina D - ispričala je dr Stanković.

A na njene reči se odmah nadovezao i dr Perišić:

- Svinjska mast je zdrava i neophodna u ishrani, bolja je od lososa. Većina lososa koji se kupuje u svetu je ‘veštak’. Samo losos sa Aljaske je pravi i skuplji. Losos se gaji u bazenima i veštački se hrani - zaključio je.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs