Nakon dugog prazničnog posta mnogi odmah počnu u velikim količinama da konzumiraju sve ono što im tokom posta nije bilo dozvoljeno. Bogata trpeza puna je namirnica koje nakon posta izazivaju gasove i nadutost.
O pravilnom prekidanju posta, kao i o namirnicama koje teško padaju organizmu govorio je gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić na K1 televiziji.
"Prilagođavanje enzimskih funkcija u sistemu za varenje zavisno je od ulaska supstrata. Ako ne unosimo masnoće, i onda ih odjednom unesemo u ogromnim količinama, rizikujemo da dobijemo akutni pankreatitis. Kada postimo, napraviću digresiju, ne možemo da očekujemo značajne fizičke i intelektualne performanse.", rekao je doktor i dodao:
"Mi čistimo postom organizam od materija koje bombarduju mozak, ali ako smanjimo kalorijski unos, puknemo kao zvečka. Ne možete vi da se bavite nečim ozbiljnim a da ste uneli travu i zelenu salatu. Problem je smanjen unos masti, nema ih u postu a onda nema ni vitamina B12. Nema dobre aktivnosti mozga bez mesa, ribe i jaja.", objasnio je.
Namirnice koje treba unositi i one koje stvaraju gasove
"Možemo da pojačamo proteine, ali one posnije, 'suve'. Pa vlakna i vitamine, ali ne smemo odmah prvog dana da preteramo sa masnoćama. Nekoliko dana je potrebno sistemu za varenje da im se prilagodi, da bi mogle efikasno da se svare", rekao je doktor Perišić.
Doktor Perišić objasnio je na koji način se stvaraju gasovi, te koje namirnice izazivaju nadutost.
"Gas u želucu je 15 odsto progutanog vazduha, a u crevima je 75 odsto produkt fermentacije. E sad, šta fermentira? U pitanju su namirnice koje sadrže neskrobne ugljene hidrate, mi ne možemo da ih razgradimo i oni onda fermentiraju, to je jedna nepodnošljivost koja pravi gasove", rekao je doktor.
Namirnice koje stvaraju gasove i nadutost:
- crni luk
- pasulj
- grašak
- boranija
- karfiol
- brokoli
- celer
- rotkva
- jabuke
- kruške
- šljive
- breskve
- kajsije
- smokve
- nar
Pića kao što su čajevi i pivo takođe mogu da izazovu problem u želucu.
"Ja kada jedem roštilj, tražim i mladi luk, i to svima kažem, pojedite šest do sedam strukova kada uzmete meso sa roštilja. Masnoća je prooksidantni bum, a antioksidans iz mladog luka to neutrališe. Sve ima svoje, zato nam je Bog dao i povrće, da kombinujemo antioksidante uz tešku hranu, dobijamo i vitamine i onda smo mirni", zaključio je doktor Perišić.