SPAS U SEZONI VIRUSA

PROBIOTICI SU KLJUČNI ZA JAK IMUNI SISTEM: U ovim namirnicama ih ima u izobilju!

Obezbedite organizmu dovolju količinu

Fitnes & Nutricija
16:44h Autor:
PROBIOTICI SU KLJUČNI ZA JAK IMUNI SISTEM: U ovim namirnicama ih ima u izobilju!
Foto: Shutterstock

Jedan od ključnih faktora za dobro zdravlje jeste dobro varenje. A da bi digestivni sistem radio kako treba, neophodno je da se u crevima nalazi dovoljna količina dobrih bakterija, poznatijih kao probiotici.

Probiotike je, posebno važno, unositi u toku zime, kada je imunitet na udaru. Osim što jačaju imuni sistem, oni stvaraju balans u crevnoj flori eliminišući štetne bakterije (Escherihia coli, Salmonella, Shigellae) i sprečavaju njihov rast i razvoj, poboljšavaju probavu, zahavaljujuči njimam imamo čistiju kožu i više energije.

Sada kada znamo zašto je toliko važno redovno ih unosito u organizam, vreme je da saznamo i u kojoj hrani ih ima najviše.

Ove namirnice su bogate probioticima:

Jogurt

Jogurt je najpoznatiji izvor probiotika, „dobrih“ bakterija poput lactobacillus orbifidobacteria koji održavaju zdravu ravnotežu bakterija u crevima. Osim toga, pomažu u smanjenju gasova, grčeva i drugih probavnih problema.

jogurt
foto: Shutterstock

Jabukovo sirće

Dobro nam je svima poznato da je jabukovo sirće dobro za naše zdravlje, a da li ste znali da je i bogaato probioticima? Jedino bitno kod konzumiranja ove namirnice je da vodite računa o količini. Nije dobro preterivati, a savet je da se kombinuje sa drugim namirnicama tipa salata.

jabukovo sirće i med, napitak, narodni napitak, Jabukovo Sirće
foto: Shutterstock

Kiseli kupus

Klasični i najjednostavniji element zimske ishrane može biti neverovatno zdrav. Kiseli kupus pored živih bakterija sadrži vitamine C, B i K i bogat je natrijumom, gvožđem i manganom. Imajte na umu da ne sme biti pasterizovan.

Kiseli Kupus
foto: Shutterstock

Kefir

Baš kao i jogurt, i kefir je bogat probioticima. Osim toga, sadrži sledeće vitamine: B1, B2, B5, C, A, K i karotene. Od minerala, kefir je dobar izvor magnezijuma, kalcijuma i fosfora, zatim u nekoj meri sadrži i cink, bakar, gvožđe, kobalt i molibden.

kefir
foto: Shutterstock

Sirevi

Ne mogu se svi sirevi pohvaliti visokim sadržajem probiotika. Najefikasniji u ovom smislu su gauda, čedar i mocarela.

Sirevi, Sir
foto: Shutterstock

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs