Kefirje namirnica specifičnog ukusa. Takođe je i namirnica koju su mnogi zavoleli, možda ne u početku zbog ukusa, ali svakako zbog delotvornih sastojaka i dobrobiti koje pruža našem telu.

Kefir je fermentisani proizvod, a čine ga enzimi i mikroorganizmi. Upravo oni utiču i na dobro zdravlje organzma.

"Kefir je osvežavajući dijetetsko probiotički napitak iz fermentisanog mleka koji sadrži ugljene kiseline i etil alkohol. Pored proteina, sadrzi i vitamine A, B1, B2, B6, B12, vitamin D, niacin, vitamin E, folnu i nikotinsku kiselinu. Od minerala sadrži kalcijum i magnezijum. Kalcijum ulazi u sastav kostiju, zuba i reguliše zgrušavanje krvi. Magnezijum je važan u enzimskim procesima i učestvuje u proizvodnji energije, štiti krvne sudove i učestvuje u metaboličkim procesima masti, proteina i ugljenih hidrata i fosfor veoma važan za rast i održavanje energije", objašnjava nutricionista Branka Mirković.

NE PROPUSTITEFitnes i NutricijaŠta je beta glukan i zašto mu se pripisuju supermoći: Najjači imunostimulator u prirodi - nema mu ravnog!

1. Može da reguliše holesterol

Ispitanici koji su pili redovno kefir zabeležili su, nakon 8 nedelja, smanjen nivo holesterola.

Nutriinositi objašnjavaju da u ovom slučaju, probiotici koji se nalaze u kefiru igraju značajnu ulofu. Oni regulišu količinu holesterola koja se apsorbuje iz hrane i tako regulišu njegov ukupan nivo u organizmu.

2. Doprinosi stabilizaciji nivoa šećera u krvi

2015. godine sprovedena je studija u kojoj su učestvovali ispitanici koji boluju od dijabetesa. Nakon perioda od 2 meseca ustanovljeno je da su oni koji su svako jutro započinjali čašom kefira imali niže vrednosti šećera u krvi.

3. Povoljno deluje na rad bubrega, jetre, srca i nervnog sistema

NE PROPUSTITEFitnes i NutricijaMisteriozna namirnica prepuna ugljenih hidrata: Bogata vitaminom C i vlaknima, skida kilograme kao od šale!

Značaj unosa dovoljne količine vitamina B je višestruk. On reguliše rad bubrega, jetre, srca i nervnog sistema. Takoše, pomaže u olakšavanju kožnih problema i održavanju mladolikog ozgleda.

4. Reguliše rad digestivnog trakta

U crevima se nalaze dobre i lošebakterije, a održavanje ravnoteže među njima je vrlo važno. Kefir sadrži dobre probiotske kulture koje regulišu rad creva, pomažu im da bolje vare hranu, ali sprečavaju nadimanje i dijareju.

Nutricionisti savetuju da se i nakon konzumianja antibiotika, pojača unos kefira, kako bi rad creva ostao dobar.

5. Dobar za imunitet

Pun je vitamina C i dobrih minerala i zato je odličan za jačanje imuniteta. Bogat je i proteinima i jača metabolizam, ali i podstiče brži oporavak organizma nakon bolesti i virusa.

(Stil.kurir.rs)

Brojnim istraživanjima, utvrđeno je da je kefir namirnica koja pogoduje celom organizmu. U nastavku teksta saznajte zašto je dobro piti makar jednu šolju ovog napitka dnevno

shutterstock-1091954333.jpg
Foto: Shuterstock

Šta ste sve uneli u telo s jednom konzervom sardina: Neverovatno!

Brojnim istraživanjima, utvrđeno je da je kefir namirnica koja pogoduje celom organizmu. U nastavku teksta saznajte zašto je dobro piti makar jednu šolju ovog napitka dnevno