Neka uvek budu pri ruci

Za ne daj Bože: Lekovi koje uvek treba imati u kući!

Određene tegobe nas veoma često hvataju nespremne

Medicina
Autor:
Za ne daj Bože: Lekovi koje uvek treba imati u kući!
Foto: Shutterstock

Nema čoveka koji se bar jednom u životu nije suočio sa iznenadnim tegobama različitog tipa, koje ne smatramo dovoljno ozbiljnim da bismo zbog njih išli kod lekara, ali nam je ipak potrebna pomoć u vidu različitih tableta, tečnosti, krema...

Neke od najčešćih su glavobolja, problemi sa stomakom (dijareja, zatvor, nervozna creva), curenje nosa, iznenadni kašalj, posekotine, opekotine i drugi problemi sa kožom.

Ovakve situacije nas uvek uhvate nespremne, pa je zato veoma važno da u kući imate mini-apoteku koja sadrži sve što vam je potrebno da se odmah uhvatite u koštac sa iritantnim tegobama!

O dobroj kućnoj apoteci posebno treba da vode računa ljudi koji imaju neku hroničnu bolest ili žive sa starijim, bolesnim ljudima i decom.

Odvojite jedan čist, suv kutak i napravite svoju kućnu apoteku, koja treba da sadrži sledeće:

Sredstva za dezinfekciju rana Nikad ne znate kada ćete se poseći, ogrebati ili na neki drugi način povrediti dok obavljate kućne poslove. Zato je važno da u kućnoj apoteci imate sredstva za dezinfekciju rana. Najbolji izbor su jod i hidrogen.

Flaster, zavoj, sterilna gaza Nakon što ranu očistite, treba da se osigurate da do nje neće moći da dođe prašina, prljavština i druge čestice koje bi mogle da izazovu infekciju. Nakon dezinfekcije jodom ili hidrogenom, sačekajte da tečnost osuši, pa ranu previjte flasterom, gazom ili zavojem, u zavisnosti od veličine. Ako je rana duboka i ne možete da zaustavite krvarenje, hitno idite kod lekara.

foto: Shutterstock

Alkohol Tečnost koju koristimo za dezinfekciju skoro svega - od kože, do nakita i različlitih predmeta u domaćinstvu koji treba uvek da budu čisti. Zato je boca alkohola obavezna u svakoj kući.

Fiziološki rastvor, igla i špric Prva pomoć za hidrataciju organizma u bolnicama, a kod kuće takođe ima sjajne namene. Fiziološkim rastvorom možete da čistite lice (pazite da to ne radite prečesto), ispirate nos, ublažite iritaciju oka. Ako u kući imate malu bebu, uz fiziološki rastvor obavezno nabavite i iglu i špric, i uvek ćete imati rešenje na dohvat ruke za bebin zapušen nosić. Iglu zabodite u bocu da oslobodite vazduh i da sprečite vakuum efekat, špricem izvlačite tečnost.

Analgetik Za slučaj glavobolje, zubobolje i drugih bolova u kostima, bilo bi odlično da u kući imate analgetik. Najbolje je da uz konsultaciju sa lekarom otkrijete koji bi za vas bio najbolji izbor. Osim što otklanjaju bolove, neki analgetici i spuštaju temperaturu.

Mast, krema ili gel za otoke, povrede i bolove Neretko nas tu i tamo zaboli, klecne, otekne... Ovi proizvodi pružaju instant olakšanje!

Mast ili krema za opekotine Veoma česta povreda u kuhinji, koju je neophodno umiriti odgovarajućim sredstvom za lečenje opekotina. Ukoliko su opekotine izuteno jake, crvenilo ne popušta, opečeno mesto počne jako da boli ili se čak javi i temperatura, neophodno je da se javite lekaru.

foto: Shutterstock

Probiotik Problemi sa stomakom su veoma učestali, pa bi trebalo da kod kuće uvek imate kutiju probiotika, koji će vam brzo pomoći kada se javi zatvor, dijareja, nervozan stomak i slične tegobe.

Preparati za iskašljavanje žJedan od najirirtantnijih simptoma koji se u ovo doba godine veoma često javlja, svakako je kašalj. Dosadan, ali obavezan pratilac prehlade i gripa treba da se leči što pre, kako bi se izbegle opasnije posledice, poput upale pluća ili bronhitisa. Konsultujte se sa farmaceutom ili lekarom koji bi preparat za iskašljavanje za vas bio najbolji - sirup, tablete ili kapi za inhalaciju.

Lekovi za decu Deca se još češće nego odrasli bore sa upornim kašljem, pa na vreme obezbedite dobar preparat za iskašljavanje prilagođen njihovom uzrastu, koji će im olakšati tegobe i pomoći da što pre izbace šlajm. Obavezno na spisku dečjih lekova koje uvek treba imati u kući nalazi se i sirup za snižavanje temperature.

Naravno, bilo bi dobro da u kući uvek imate i prirodne lekove - čajeve, a od "aparata" je obavezan toplomer. Ukoliko postoji potreba za tim, nije loše nabaviti i merač krvnog pritiska i šećera. Takođe, osobe koje imaju neku hroničnu bolest i terapiju prepisanu od strane lekara, uvek bi u kući trebalo da imaju svoj lek nadohvat ruke.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs