Bez kiselog kupusa ne možemo da zamislimo zimu, a malo ko zna da je ovo povrće mnogo zdravije baš u tom obliku od svežeg. Bogat je vlaknima, vitaminom C, K i brojnim vitaminima grupe B. Uz to, ne manjka ni u magnezijumu, kalcijumu, gvožđu, a sadrži i veliku količinu mangana i bakra.
Iako sve domaćice uglavnom imaju svoje proverene recepte za kišeljenje kupusa, gotovo smo sigurni da retko koja od njih u bure stvalja - dunje.
Potrebno je za bure od 40l:
- 10 glavica kupusa
- 20 l vode
- 1/2 kg soli
- 1, 2 zrele dunja

Priprema:
Kupus očistiti izdubiti i u svaku glavicu staviti kašiku soli. Poređati u bure od 40 l. Naliti vodom u koju ste rastvorili so. Nemojte zaboraviti da ste već stavili u svaku glavicu po kašiku soli i time dodali već 100 gr.

Na svaki 10 l vode stavite 250 gr soli i dobro izmešajte. Kupus mora da bude pokriven vodom. Ostavite 2-3 dana, pa proverite da li je potrebno još da dodate. Pritisnite ga nekim kamenom ili drugim teškim predpetom. Pretočite ga bar 3 puta ili ga sa čistim crevom dobro izduvajte. U bure dodajte nekoliko dunja, kako bi kupus imao lepo boju i još lepši miris i ukus.