KAKO SE PRAVILNO KISELI KUPUS: Pretakanje rasola nije potrebno, a glavice su zdrave i čitave do proleća

Već danas možete da ukiselite kupus koji će prispeti za dvadesetak dana

Recepti
Autor:
KAKO SE PRAVILNO KISELI KUPUS: Pretakanje rasola nije potrebno, a glavice su zdrave i čitave do proleća
Foto: Shutterstock

Osim što je to tradicionalna srpska salata, kiseli kupus se smatra i najzdravijom namirnicom u zimskom periodu. Upravo za kiseli kupus se kaže da jedina namirnica koja je zdravija ukiseljena nego sveža.

Stoga vam donosimo proveren recept za kiseljenje kupusa koji uspeva i početnicima.

Šta je potrebno?

Kilogram soli na 30 kg kupusa, gušća pamučna krpa, kamen ili tegla zapremine 1,5 l.

Kiseli kupus
foto: Shutterstock

Priprema: Glavice kupusa očišćene od površinskog sloja listova oprati, zarezati krstić na korenu i ređati ih u bure. Nekoliko glavica kupusa preseći na četvrtine i polovine i njih ugurati između celih glavica kako bi se zaglavile, odnosno čvrsto stajale.

Naliti vodu dva prsta iznad kupusa. Staviti preko kupusa drveni ili plastični pritiskač. Preko pritiskača staviti kamen ili teglu punu vode. Raširiti krpu i na nju staviti potrebnu količinu soli, uviti je i staviti pored kamena. So će se polako otapati i padati do dna, tako da nije potrebno pretakanje rasola.

Zatvoriti bure i povremeno kontrolisati količinu vode nekoliko dana. Dolivati vodu po potrebi, da glavice kupusa ne budu van vode. Pritom ispirati kamen, a ukoliko se koristi tegla, obavezno je oprati spolja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs