Ukoliko ste ljubitelj slatkiša, ovaj recept će vas i te kako obradovati. Slatko od grožđa su često spremale naše bake, a mi vam donosimo proveren način pravljenja koji garantuje neodoljiv ukus, te će te sigurno tražiti kašičicu više.
Neophodni sastojci:
- 1 kg belog grožđa
- 1 kg šećera ( za zdraviju verziju možete uzeti i braon)
- 100 ml vode
- jedan limun
Kako se primrema?
Grožđe očistite od peteljki, dobro operite i ostavite da se ocedi. Za to vreme u širu serpu sipajte šećer. Dodajte vodu i zagrevajte na umerenoj vatri uz konstantno mešanje, dok se šećer ne rastopi. Pre nego što počne da se karamelizuje dodajte grožđe.
Obratite pažnju da grožđe bude lepo prekriveno šećerom, zato dobro promešajte. Obavezno skidajte penu koja se stvara tokom kuvanja.
Slatko je gotovo kada ga zahvatite kašićicom, a ono se ne sliva. Pri samom kraju kuvanja dodajte limun isečen na kriške. Potom ga kuvajte još pet minuta i skinite sa šporeta.
Slatko sipajte u prethodno sterilisane zagrejane tegle, zatvorite poklopac, pokrijte ćebetom i ostavite da se u potpunosti ohlade.
Nakon toga čuvajte ih na tamnom i hladnom mestu.