SLATKO OD SMOKVI: Najbolji način da ovo korisno voće ostavite za zimu i konzumirate uz prvu jutarnju kafu

Našli smo savršen recept za slatko od celih smokvi

Recepti
Autor:
SLATKO OD SMOKVI: Najbolji način da ovo korisno voće ostavite za zimu i konzumirate uz prvu jutarnju kafu
Kako se pravi slatko od smokava, Foto: Shutterstock

Za smokve se s razlogom kažu da je laksativ iz prirode. Zbog svoje izuzetne hranjivosti, izobilja vlakana one su savršen proizvod koji reguliše crevnu floru. Ukoliko želite da ih sačuvate za zimu, predlažemo da napravite slatko po ovoj recepturi:

Potrebno je:

  • 2 kilograma smokvi (sitnije smokve)
  • 2 kilograma šećera
  • 2 decilitra vode
  • 1 ceo limun
    Smokve, Slatko od smokvi
    foto: Shutterstock

​​​​​​​Priprema: Šećer i vodu staviti u dublju šerpu, pa na ringlu da se rastopi i prokuva. Smokve oprati, odstraniti im peteljke, svaku smokvu probušiti čačkalicom (da ne pucaju prilikom kuvanja), pa ih staviti u šećer i vodu. Dodati sok od pola limuna, a ostatak limuna iseckati i staviti da se kuva sa smokvama.

Kuvati još sat vremena. Šerpu „treskajte“ da se smokve izmešaju, nikako ne koristite varjaču da ih mešate, jer mogu da se raspadnu. Ostavite da se ohladi sve do ujutru, a onda ujutru preručite u čiste i suve tegle.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs