Za smokve se s razlogom kažu da je laksativ iz prirode. Zbog svoje izuzetne hranjivosti, izobilja vlakana one su savršen proizvod koji reguliše crevnu floru. Ukoliko želite da ih sačuvate za zimu, predlažemo da napravite slatko po ovoj recepturi:
Potrebno je:
- 2 kilograma smokvi (sitnije smokve)
- 2 kilograma šećera
- 2 decilitra vode
- 1 ceo limun
Priprema: Šećer i vodu staviti u dublju šerpu, pa na ringlu da se rastopi i prokuva. Smokve oprati, odstraniti im peteljke, svaku smokvu probušiti čačkalicom (da ne pucaju prilikom kuvanja), pa ih staviti u šećer i vodu. Dodati sok od pola limuna, a ostatak limuna iseckati i staviti da se kuva sa smokvama.
Kuvati još sat vremena. Šerpu „treskajte“ da se smokve izmešaju, nikako ne koristite varjaču da ih mešate, jer mogu da se raspadnu. Ostavite da se ohladi sve do ujutru, a onda ujutru preručite u čiste i suve tegle.