Sezona trešanja je uveliko počela, a mnoge domaćice su jedva dočekale da spremaju razne đakonije od ovog preukusnog voća. Zato, na vreme zasučite rukave i spremite poslasticu koju ćete imati tokom cele godine. Slatko od trešanja sprema se veoma jednostavno, a nema ko ga ne voli.
Sastojci:
- 2 kg očišćenih trešanja
- 2 kg šećera
- 400 ml vode
- 1 limun
Priprema:
U duboku i široku šerpu sipati vodu i šećer, pa dobro promešati. Staviti na šporet, da se šećer ušpinuje. Kada vidite da su mehurići veliki i da voda počinje da peni, dodajte trešnje u šerpu. Protresite šerpu i ne smanjujte temperaturu, da se trešnje ne bi raspale. Dok se trešnje kuvaju, postepeno skidati penu kašikom i povremeno protresti šerpu. Proverite da li je slatko kuvano tako što ćete kašikom uzeti malo tečnosti iz šerpe i ako kapljice teko padaju i ako je smesa gusta, onda je slatko kuvano. Skloniti šerpu sa šporeta i dodati limun isečen na kolutove. Prekriti šerpu vlažnom krpom i ostaviti da se hladi.
Kada je slatko ohlađeno, sipati ga u tegle.