Jedan od najboljih i najzdravijih izbora namirnica jesu tikvice. Osim toga, zahvalne su jer postoji mnoštvo jela u koje se tikvice mešaju. Mi vam donosimo 5 ukusnih jela od tikvica, koja se jednostavno i brzo pripremaju.
RENDANE TIKVICE SA SIROM, IZ RERNE
Sastojci: 1kg tikvice, 200g sira, 2 supene kašike prezle, 2 supene kašike maslinovog ulja, mirođija, beli luk, so, suvi začin, 1 jaje
Priprema: Očistite tikvice i krupnije izrendajte. Posolite ih i ostavite da se ocede. Razbijte jedno jaje, dodajte prezle i suvi začin. Dodajte sir /izmrvljen ili izrendan. Promešajte. Odgovarajući pleh za pečenje pospite maslinovim uljem. Sipajte smesu. Ponovo pospite maslinovim uljem. Jelo pecite ugrejanoj rerni do 200 stepeni, dok ne dobije braonkastu boju. Gotovo jelo pospite svežom mirođijom i belim lukom.
GALETE OD TIKVICA
Sastojci: 1 šolja sitno rendane tikvice (ne ljuštite, ne cedite, birajte mlade tikvice), 1/2 šolje kefira (može i kiselo mleko ili jogurt) , 1 jaje, 1/4 šolje ulja koje inače koristite, 1/4 šolje kukuruznog brašna (belo projino ili krupno žuto ono kao griz, a može i palenta), 1/2 šolje integralnog brašna (speltinog, pšenično, ječmeno, ražano ili ovseno), 1/3 kesice praška za pecivo, malo soli, biber i beli luk u granulama ( začini su po želji, može, a i ne mora).
Priprema: Pripremu testa započinjete rendanjem tikvice sitnije (sitnije od onoga za pitu od jabuka), izmerite otpilike potrebnu količinu, dodate kefir i jaje. Umutite tako sve viljuškom, dodate ulje, a onda i ostale sastojke. Sad već možete da uključite aparat za vafl, a može i onaj za galete, klasičan. Kada se ugreje premažete malo nauljenom četkicom i onda sipate masu. Peku se minut bez otvaranja i budu savršene, a vama opet zavisi od vašeg aparata, grejača, jačine i slično. Od ove količine se dobija otprilike 6 komada. Super su za poneti, umesto hleba i kao dodatak obroku.
PUNJENE TIKVICE
Sastojci: 4 mlade tikvice, 300 g mešanog mlevenog mesa, 2 šargarepe, 3 glavice crnog luka, 1 kašičica mlevene paprike, po ukusu soli, 1/2 kašičice karija, 1/2 kašičice majčine dušice, 1/3 kašičice bibera, 1/2 kašičice bosiljka, po potrebi ulja
Priprema: Crni luk očistiti i saseckati na kockice. Šargarepu očistiti i narendati. U nauljenom tiganju staviti crni luk i šargarepu sa dodatkom soli i upržiti. Doliti po malo vode i krčkati dok povrće ne omekša. Kada se povrće upržilo, dodati mleveno meso i sjediniti sa povrćem. Zatim dodati začine, bosiljak, biber, kari i na kraju alevu papriku. Sjediniti začine sa smesom i pržiti sve zajedno još malo.
Tikvice preseći uzdužno i izdubiti ih manjom kašičicom. Sačuvati izvađeni deo tikvice i dodati smesi sa mlevenim mesom, pa sve zajedno izmešati. Unutrašnjost tikvice posoliti i napuniti smesom. Poređati tikvice u pleh, pokriti folijom i staviti u već zagrejanoj rerni na 200 C. Posle nekih pola sata, zavisno od jačine rerne, izvatiti iz rerne. Pažljivo skinuti foliju kako vas para ne bi opekla i vratiti u rernu na još 15-ak minuta da se zapeku.
KREM ČORBA OD TIKVICA
Sastojci: 500 g tikvica, 50 ml ulja, 1 glavica luka, 150 g šargarepe, 600 ml vode, 350 ml mleka, 1 kašičica belog luka u prahu, 1 kašičica mirođije, so, biber
Priprema: Tikvice, šargarepu, crni luk i krompir oljuštite, pa isecite na sitne kockice. U veću šerpu sipajte ulje i stavite luk da se dinsta, a zatim dodajte ostalo povrće, kao i so i biber. Kada povrće omekša sipajte vodu i promešajte sve zajedno, pa kuvajte na jačoj vatri dok ne provri, a zatim smanjite temperaturu i ostavite da se krčka 20 minuta. Blenderom ili štapnim mikserom umutite sve sastojke, postepeno sipajte mleko i dodajte mirođiju, beli luk i dodajte još začina ukoliko ima potrebe. Servirajte uz malo prepečenog hleba.
ROLNICE OD TIKVICA
Sastojci: 450 g tikvica, 3 jaja, malo soli, 4 kašike brašna (tip 400), za fil: 100 g feta sira, 1 čen belog luka, 1 kašičica slatke začinske paprike, 3 kašike pavlake
Priprema: U dublju posudu narendati tikvice, a zatim ih posoliti i promešati. Tikvice ocediti rukom i prebaciti u drugu posudu, pa im dodati jaja, a onda sve lepo promešati i sjediniti pa dodati brašno i ponovo promešati. Podmazati tiganj uljem i staviti dve kutlače smese u tiganj formirajući palačinku. Zatim zapeći sa obe strane i ponoviti posttupak sa ostatkom smese.
Fil: U dublju posudu sipati fetu pa je izgnjčiti i dodati izgnječeni beli luk, začinsku papriku i začine po želji i pavlaku. Sve lepo promešati.
Mazati palačinke od tikvica filom, možete da stavite i šunku unutra. Urolati palačinke i vratiti u tiganj na laganu temperaturu pa preko narendati sir (da se otopi).
Prijatno!