KOSOVSKI ZELJANIK: Nema ukusnije i hrskavije pite od ove, a gotova je za 20 minuta

Donosimo vam najjednostavniji recept za kosovski zeljanik, hrskavu pitu koja obara s nogu.

Recepti
Autor:
KOSOVSKI ZELJANIK: Nema ukusnije i hrskavije pite od ove, a gotova je za 20 minuta
Recept za kosovski zeljanik, Foto: Printscreen Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

Kosovski zeljanik je prava hrskava, lisnata pita kojoj je teško odoleti. Veoma je izdašna, a pravi se jednostavno i brzo.

Sastojci:

  • 500-550 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 300 ml vode

Za premazivanje kora:

  • 200 g putera
  • 100 ml ulja
  • Fil-nadev
  • 400 g spanaća
  • 300 g mladiog-svežeg crnog luka
  • 300-400 g sira

Priprema:

Sipati brašno u posudu i dodati so. Sipati mlaku vodu i zamesiti testo, da bude mekše. Testo izvaditi na radnu površinu i premesiti. Podeliti ga na tri jufkice, pa ih prekriti i ostaviti da odstoje 10 minuta. Za fil: Iseckati spanać i mladi luk, pomešati ih, posoliti i izgnječiti rukom pa dodati izmrvljen sir.

Pita, Kosovski zeljanik
foto: Printscreen Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

Testo dobro razvući oklagijom, pa razvučenu koru premazati otopljenim puterom.

Pita, Kosovski zeljanik
foto: Printscreen Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

Izrezati koru na krakove, pa koru sklapati prema sredini, kao na slici.

Pita, Kosovski zeljanik
foto: Printscreen Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

Kada se kora sklopi posuti je brašnom i ostaviti po strani. Isti postupak ponoviti sa ostalim jufkicama.

Razvaući koru i staviti u podmazan pleh. Premazati koru puterom, pa naneti fil. Razvući drugu koru i staviti preko prve, pa i nju podmazati i naneti fil. Razvući treću koru i staviti preko prve dve, a onda ih lepo zatvoriti sa strana.

Pita, Kosovski zeljanik
foto: Printscreen Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

Pitu blago zarezati na kockice, pa je premazati puterom. Staviti da se peče na 220 stepeni, oko 20 minuta.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs