Kosovski zeljanik je prava hrskava, lisnata pita kojoj je teško odoleti. Veoma je izdašna, a pravi se jednostavno i brzo.
Sastojci:
- 500-550 g brašna
- 1 kašičica soli
- 300 ml vode
Za premazivanje kora:
- 200 g putera
- 100 ml ulja
- Fil-nadev
- 400 g spanaća
- 300 g mladiog-svežeg crnog luka
- 300-400 g sira
Priprema:
Sipati brašno u posudu i dodati so. Sipati mlaku vodu i zamesiti testo, da bude mekše. Testo izvaditi na radnu površinu i premesiti. Podeliti ga na tri jufkice, pa ih prekriti i ostaviti da odstoje 10 minuta. Za fil: Iseckati spanać i mladi luk, pomešati ih, posoliti i izgnječiti rukom pa dodati izmrvljen sir.
![Pita, Kosovski zeljanik](/data/images/2023/05/30/11/325359_pta-11_ff.jpg?ver=1685437505)
Testo dobro razvući oklagijom, pa razvučenu koru premazati otopljenim puterom.
![Pita, Kosovski zeljanik](/data/images/2023/05/30/11/325357_kora_ff.jpg?ver=1685437481)
Izrezati koru na krakove, pa koru sklapati prema sredini, kao na slici.
![Pita, Kosovski zeljanik](/data/images/2023/05/30/11/325361_koraaa_ff.jpg?ver=1685437488)
Kada se kora sklopi posuti je brašnom i ostaviti po strani. Isti postupak ponoviti sa ostalim jufkicama.
Razvaući koru i staviti u podmazan pleh. Premazati koru puterom, pa naneti fil. Razvući drugu koru i staviti preko prve, pa i nju podmazati i naneti fil. Razvući treću koru i staviti preko prve dve, a onda ih lepo zatvoriti sa strana.
![Pita, Kosovski zeljanik](/data/images/2023/05/30/11/325363_pita-3_ff.jpg?ver=1685437515)
Pitu blago zarezati na kockice, pa je premazati puterom. Staviti da se peče na 220 stepeni, oko 20 minuta.