Srpska proja sa sirom je laka i jednostavna za spremanje. Proja sa sirom je odlično i zdravo jelo, a idealna je za uskusnu večeru kada nemate previše vremena za pripremu. Ovo je recept za proju sa sirom koji treba zapamtiti jer se dobija najbolja proja sa sirom za kratko vreme.
Sastojci:
- 2 šolje kukuruznog brašna
- 1 šolja belog brašna
- 1 šolja ulja
- 1 šolja jogurta
- 1/2 šolje kisele vode
- 2 jajeta
- 1 prašak za pecivo
- 300 g belog sira
- kašičica soli
Priprema:
U kukuruzno brašno sipati prašak za pecivo. Uz mešanje brašna mikserom umešati jogurt pa ulje. Dodati jaja i so, pa dobro promešati. Ako stavljate kajmak, pavlaku, blitvu, šunku, stavite sve to u ovoj fazi.
Testo za proju treba da bude žitko, da se lako sipa u pleh. Možete dodati i većim delom belo pšenično brašno ili kukuruzno brašno, ako vam je kukuruzno integralno brašno grubo.
Po potrebi u testo dodajte brašno ili jogurt, zavisno od konzistencije, da vam testo bude redje ili gušće.
Proja sa sirom se može sipati u tepsiju ili u modle, koje koristite i za mafine, na primer. Zanimljivo rešenje je da se proja pospe susamom. Pećnica se zagreva na 200 C, stavlja se proja i peče oko 20 minuta.