5 JELA OD TIKVICA: Ručak koji se sprema onaj momenat kad dođete s posla - lagano i veoma brzo

Tikvice su povrće koje morate imati na tanjiru kad god ste u prilici -eto, toliko su zdrave i korisne

Recepti
13:57h Autor:
5 JELA OD TIKVICA: Ručak koji se sprema onaj momenat kad dođete s posla - lagano i veoma brzo
5 jela od tikvica, Foto: Shutterstock

Veliki problem savremenih domaćica je taj što ručak moraju da spreme brzo onaj momenat kad dođu sa posla. Zbog toga vam donosimo 5 brzih recepata za jela od tikvica:

Mafini sa tikvicama

Potrebno: 700 g rendanih svežih tikvica, 150 g otopljenog putera, kašičica šećera, kašičica soli, 2 jaja, 2 kašičice sode bikarbone, 700 g brašna, 200 g kačkavalja, malo mirođije.

Priprema: Zagrejte rernu na 170 stepeni. Izmešajte jaja i šećer, pa dodajte tikvice i puter. Posebno izmešajte brašno sa sodom bikarbonom i malo soli, pa izmešajte sa prethodnom smesom. Na kraju dodajte izmrvljeni sir i sve dobro izmešajte. Podmažite kalupe za mafine, izlijte smesu u njih i pecite 25 - 30 minuta. Kada je pečeno, odozgo pospite rendani kačkavalj i ukrasite sa malo mirođije.

mafini
foto: Shutterstock

Čips od tikvica

Potrebno je: Tikvica srednje veličine, kašika maslinovog ulja, so, biber, mlevena paprika

Priprema: Tikvicu isecite na tanke kolutove. Pomešajte maslinovo ulje, so, biber, mlevenu papriku. Kolutiće tikvica uvaljajte u aromatizovano ulje i poređajte na pleh koji je obložen papirom za pečenje. Pecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko 25-30 minuta.

Pohovane tikvica

Potrebno je: 2 veće tikvice (ili 3 manje), 3 jaja, 3 čena belog luka, 50 g sira (nije obavezno), brašno, so ili začin od suvog povrća, svež peršun, sveže začinsko bilje.

Priprema: Oljuštiti tikvice (ako su jako mlade dovoljno ih je samo oprati) i narendati. Dodati jaja, ispasirani beli luk, naseckani sveži peršun i brašno (postepeno). Masa treba da bude malo gušća nego za palačinke. Dodati so ili začin po ukusu i rendani sir (po želji). Kutlačom vaditi masu i pržiti na vrelom ulju. Okretati ih širokom lopaticom. Vaditi na papirni ubris da bi se ocedile od viška masnoće. Ukrasiti svežim začinskim biljem.

pohovane tikvice
foto: Shutterstock

Punjene tikvice

Potrebno je: 2-3 glavice crnog luka, 2-3 čena belog luka, 4-5 tikvica, 2-3 fileta piletine (ili jedne pileće grudi), aleva paprika, so, biber, kečap, 2 dl kisele pavlake.

Priprema: Na ulju propržite crni luk, dodajte beli luk, a tikvice operite, isecite ih po dužini i izdubite da se dobije oblik čamaca, pa izdubljeni deo tikvica iseckajte na kockice i dodajte u luk. Pileće meso posebno skuvajte, iseckajte na kockice i dodajte prethodnoj smesi. Sve zajedno dinstajte dok ne ispari sva voda, dodajte alevu papriku, posolite i pobiberite. Punite tikvice ovom smesom, poređajte ih u vatrostalnu činiju ili pleh i pre pečenja ih prelijte kečapom. Kad tikvice budu skoro pečene, izvadite ih iz rerne, prelijte kiselom pavlakom i vratiti u rernu da se još malo zapeku.

Punjene tikvice
foto: Shutterstock

Pečene pljeskavice od tikvica

Potrebno je: 4 jajeta, 1 kg tikvica, 200-300 g mrvljenog sira, 2 dl kisele pavlake, 1,5 šoljica ulja, 200 g griza, malo brašna, kašičica peršuna, kesica praška za pecivo.

Priprema: Očistite tikvice, narendajte ih, posolite i stavite u đevđir da se ocedi voda. U činiji umutite jaja, dodajte pavlaku, sir, ulje, griz, prašak za pecivo, zatim dodajte narendane tikvice, malo posolite, dodajte brašno i peršun. Oblikujte pljeskavice od smese i stavite u pleh na pek papir. Pecite oko 30 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni.

Uživajte!

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs