Evo kako se pravilno pohuju tikvice: Niko se ne seti ovo da uradi, a ključno je za bolji ukus

Ovaj trik učiniće da vam pohovane tikvice ispadnu ukusnije.

Recepti
Autor:
Evo kako se pravilno pohuju tikvice: Niko se ne seti ovo da uradi, a ključno je za bolji ukus
Foto: Shutterstock

Tikvice su jedna od najpopularnijih letnjih namirnica. To fleksibilno povrće može se dinstati, peći i pržiti. Od njega se prave niskokalorične alternative za testeninu, ukusne polpete i složenci. Tikvice se mogu staviti čak i u smutije i različite pekarske proizvode.

Mnogi najviše vole tikvice u pohovanom izdanju. Savršeno pohovana tikvica hrskava je spolja i mekana iznutra i ima mnogo ukusa. Iako je nije teško pripremiti kod kuće, mnogi zaboravljaju da je začine kako treba i zbog toga ovo jelo nema svoju punoću.

Ako želite da zaista uživate u odličnom ukusu pohovanih tikvica, začinite prezle i/ili brašno s kojima ćete ih panirati. U suve sastojke obavezno dodajte soli, a po želji i bibera, alevu papriku, beli luk u prahu i slično.

Ako ste ljubitelj ljute hrane, u prezle možete dodati nešto čilija u prahu ili kajenskog bibera. Ukus celog jela poboljšaćete i ako u smesu za paniranje dodate sitno narendanog parmezana i upravo to je trik koji će ovo jelo podići na novi nivo, piše Pun kufer.

Tikvice
foto: Printscreen/youtube

Sastojci za pohovanje tikvica:

  • tikvice
  • jaja
  • brašno
  • prezle
  • so, biber, parmezan, aleva paprika i beli luk u prahu

Pohovanje tikvica – priprema:

U tri posude rasporedite 1) pšenično brašno, 2) dobro umućena jaja, začinjena sa malo soli i bibera i 3) prezle začinjene solju, biberom, belim lukom u prahu i narendanim parmezanom.

Tikvice isečene na kolutove blago posolite, pa umočite u brašno, pa u jaja, pa u prezle. Za jači panirani sloj, postupak ponovite, a ukoliko ipak želite da hrskavi omotač bude laganiji, postupak odradite samo jednom.

Kako ispeći hrskave pohovane tikvice

Pohovane tikvice
foto: Printscreen Instagram / befitby_maja

U tiganju na šporetu

Zagrejte ulje u tiganju ili šerpi pa u njega ubacite panirane kriške tikvica. Pecite tikvice sa svake strane oko dva do tri minuta dok omotač ne postane zlatnožut i hrskav. Izvadite tikvice iz ulja i stavite ih na papir za upijanje masnoće pre posluživanja.

U fritezi na vruć vazduh

Friteza na vruć vazduh sjajan je način da ispečete hrskavu hranu bez mnogo dodatog ulja. Panirane tikvice stavite u jednom sloju u fritezu na vruć vazduh na 200 stepeni Celzijusa i pecite ih 6 do 8 minuta dok ne postanu hrskave. Zavisno od toga kakav model friteze imate, možda ćete morati da okrenete tikvice na drugu stranu na pola pečenja.

U rerni

Tikvice možete ispeći i u rerni bez imalo ulja, ali imajte na umu da ta varijanta možda neće biti sočna kao iz tiganja. Posložite panirane kriške tikvica u jednom sloju na pleh za pečenje koji ste prekrili papirom za pečenje, pa pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stupeni 20-ak minuta.

Stil/Zadovoljna

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs