Vruća čorbica može bukvalno da vrati u život. Izdvojili smo nekoliko koje su prste da poližete!
Bela teleća čorba
- Potrebno je
- 300 g telećeg ribića,
- glavica crnog luka,
- 2 krompira,
- 1 koren peršuna,
- 1 mali celer,
- 2 šargarepe,
- 2 kašike brašna,
- 1 kocka juneće supe,
- 200 ml pavlake za kuvanje,
- 1 žumance,
- list peršuna,
- so, biber
Priprema
Luk sitno iseckajte, a povrće očistite i iseckajte ga na kockice. Meso takođe isecite na kocke, pa ga zajedno s lukom dinstajte dok ne promeni. Zatim dodajte povrće, kratko propržite i nalijte malo vode. Dodajte kocku za supu, pa pobiberite, promešajte i dinstajte na umerenoj temperaturi. Kada meso bude napola gotovo, sipajte vodu i kuvajte na tihoj vatri dok povrće i meso ne omekšaju. Umutite pavlaku i žumance, pa u mlazu, stalno mešajući, sipajte u čorbu. Pospite seckanim peršunom, poklopite, pa odmah sklonite sa šporeta i ostavite da odstoji desetak minuta pre služenja.
Krem čorba od kukuruza
Sastojci
- 35 g maslaca,
- glavica crnog luka,
- 400 g kukuruza iz konzerve ili zamrznutog,
- pola kašičice karija,
- 20 g brašna,
- 400 ml supe od kocke,
- 500 ml pavlake za kuvanje,
- so, biber
Priprema
Na zagrejanom maslacu pržite iseckan luk dok ne omekša, pa mu dodajte oceđeni kukuruz, kari, so i biber, pa dinstajte par minuta.
Sve pobrašnite, prelijte supom od kocke i na tihoj vatri kuvajte 10 minuta. Potom sipajte pavlaku, zagrejte do ključanja, pa sklonite s vatre i poslužite.
Krem čorba od spanaća
Sastojci
- 400 g spanaća,
- 750 ml pilećeg bujona,
- 2 čena belog luka,
- 30 g maslaca,
- 2 kašike brašna,
- 300 ml pavlake za kuvanje,
- so, biber
Prilog
- 4 jajeta,
- kockice starog hleba
Priprema
Spanać očistite, operite ga i ostavite da se ocedi. Iseckajte ga što sitnije ili u blenderu napravite kašu, pa ga ubacite u vreli bujon, te posolite i pobiberite. Na maslacu propržite iseckan beli luk, pa dodajte brašno i napravite tanku zapršku s vodom. Nalijte malo supe i sjedinite zapršku s čorbicom. Neprestano mešajući, kuvajte čorbu do željene gustine, a na kraju umešajte pavlaku za kuvanje i poslužite.