Boza je potpuno prirodan, zdrav i okrepljujući napitak pun vitamina. Pije dobro rashlađena, ali bez leda, dok u Turskoj, odakle potiče, vole da je posluže sa cimetom.
Sastojci:
- 100ml vode
- 1 kašičica šećera
- 2 kašike brašna
- 2 kašike jogurta
- 15g kvasca
- 100g šećera
- 5l vode
- 350g kukuruznog brašna
- 350g šećera
Priprema:
Kvas ili bozu pripremamo tako što vodu, šećer, brašno, jogurt, sveži kvasac sjedinite, prekrijete folijom i probušite čačkalicom.
Ostaviti da odstoji 24 sata.
Zatim vodu i kukuruzno brašno sjediniti, prokuvati 1 l vode te dodati prethodno napravljenu smesu.
Kuvati 10 – 15 minuta na srednjoj temperaturi.
Ostaviti da se ohladi ali ne potpuno.
U prethodno pripremljen kvas dodati šećer te sipati u mlaku vodu. Izmiešati te dodati i drugu smesu. Sve dobro sjediniti i ostaviti da odstoji 24 sata uz povremeno mešanje.
Nakon što je odstojalo prcediti. Pa onda dodajte šećer i vodu.
Pre konzumiranja ostaviti da se ohladi.
Uživajte!
Bonus video: