Surutka je nusproizvod koji nastaje pri proizvodnji sira i jogurta i u njoj ostaju najbolji i najvredniji sastojci mleka: vitamini B i E, minerali i mlečni šećeri koji su važni za izgradnju najfinijih veza u mozgu.
Kako biste osetili maksimalan efekat ovog dragocenog napitka, konzumirajte pola do jednog litra surutke dnevno. Najbolje ju je piti ujutro na prazan stomak, uz doručak, ali učinak ćete osetiti i pijući je tokom dana kako biste se osvežili i vratili energiju. Ovaj moćni napitak ima i svoju skromnu stranu jer litar surutke se može kupiti za 90 dinara.

Jetra obožava surutku
Masna jetra, hepatitis, žutica, jetra oštećena alkoholom i nezdravom hranom, ciroza – sve su to tegobe koje može da ublaži surutka. Ovaj skromni napitak sadrži beta-laktoglobulin koji opskrbljuje organizam aminokiselinama zvanima BCAA koje pomažu kod uznapredovalih bolesti jetre.
Pomaže kod mršavljenja
Surutka sadrži puno belančevina koje povećavaju mišićnu masu i daju osećaj sitosti uz malu količinu kalorija. U 100 grama surutke nalazi se samo 26 kalorija. Budući da je siromašna mastima i kalorijama, a bogata važnim hranljivim materijama, surutka je važan deo redukcijske dijete i korisna svakome ko želi da održava vitku liniju.

Rešava problem zatvora
Surutka će brzinski podstaći probavu i rešiti neprijatan osećaj nadutosti i zatvora. S obzirom na to da ima ima diuretska svojstva, pazite da ne preterate s konzumacijom (maksimalno litar surutke dnevno) jer može izazvati proliv. Surutka poseduje mlečnu kiselinu koja smanjuje prekomeran broj gljivica i bakterija u crevima, a njen niski pH podstiče rad creva.
Smanjuje stres i osećaj umora
Surutka podstiče lučenje serotonina, hormona sreće, i tako smanjuje osećaj stresa i hroničnog umora. Sadrži i alfa-lactalbumin koji obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom, poznatoj po regulisanju sna i poboljšavanju raspoloženja.

Reguliše povišene masnoće u krvi
Surutka se preporučuje ljudima koji imaju problema s povišenim masnoćama u krvi. Naime, surutka kod mnogih ljudi reguliše povišeni holesterol i trigliceride nakon nekoliko nedelja redovnog konzumiranja, piše Slobodna Dalmacija.
Stil / Zadovoljna