Prema običajima i verovanjima naših starih, na Petrovdan se obavezno pravila lenja pita sa jabukama, odnosno Petrovača. Neodoljivo je sočna i osvežavajuća, te je idealne za visoke letnje temperature. Preci su verovali da deca koja pojedu na sutrašnji dan ovaj slatkiš - biće zdrava tokom cele godine.
Sastojci:
- 1,5 kg jabuka Petrovača
- 150 gr kristal šećera
- Cimet
- 1 kesica vanilin šećera
- 300 gr griza
- 300 gr brašna
- 150 gr kristal secera
- prašak za pecivo
- 100 gr margarina
Priprema:
Jabuke očistite pa izrendajte. Pospite po njima 150 grama šećera i cimet. U činiju izmešajte brašno, šećer, griz, prašak za pecivo i vanilin šećer. Pleh podmažite pa po njemu rasporedite malo brašna sa šećerom i grizom, preko brašna poređajte jabuke, pa opet sloj sa brašnom, pa sloj sa jabukama i završite sa brašnom. Preko složenog kolača narendajte margarin, a potom dodajte i sok od jabuka koji se iscedio u činiju. Pecite na 180 stepeni Celzijusa oko 40 minuta.