POLICAJAC TORTA, POSLASTICA KOJU JE OBOŽAVALA JUGOSLAVIJA: Savršeno kremasta, a pravi se za samo nekoliko minuta

Recept koji će vas oboriti s nogu

Recepti
18:58h Autor:
POLICAJAC TORTA, POSLASTICA KOJU JE OBOŽAVALA JUGOSLAVIJA: Savršeno kremasta, a pravi se za samo nekoliko minuta
Policajac torta, Foto: Shutterstock

Pre svega zbog lakoće pripreme, a odmah potom i zbog niske ukupne cene i izdašnosti, ovo će postati često pravljena torta u svačijem domu.

Policajac torta

Kore:

  • 4 jaja
  • 24 kašika šećera
  • 24 kašike brašna
  • 26 kašika mleka
  • 5 kašika kakaa
  • 1 prašak za pecivo

Fil:

  • 1 l mleka
  • 200g šećera
  • 200g čokolade za kuvanje
  • 250g putera
  • 200g mlevenih oraha ili mlevenih pečenih lešnika

Premaz/ukrašavanje:

  • 250 ml slatke pavlake za šlag
  • 200g čokolade

Izmešati brašno, prašak za pecivo i kakao. Jaja i šećer dobro umutiti, dok ne postane svetlo žuto i penasto. Dodati mleko, pa nastaviti mućenje na najmanjoj brzini. Potom usuti brašno, sa kakaom i praškom za pecivo i kratko mutiti na najmanjoj brzini, da se dobro sjedini. Dublji pleh prečnika 25cm postaviti papirom za pečenje, pa uliti polovinu pripremljene smese. Peći u unapred zagrejanoj rerni na 190 stepeni 25-30 minuta. Postupak ponoviti sa drugom polovinom smese. Ostaviti kore da se ohlade. Ohlađene kore preseći vodoravno na pola, kako bi se dobile četiri kore.

Policajac torta
foto: Shutterstock

Za fil staviti mleko i šećer da provre. Kada počne da ključa, dodati čokoladu i mešati dok se ne istopi. Potom dodati i puter i takođe ga ototpiti. Na kraju usuti mlevene orahe ili lešnike i kratko promešati, da se sasvim sjedini.

Na dno kalupa u kome su se pekle kore staviti papir za pečenje, pa staviti prvu koru. Preko kore usuti trećinu pripremljenog fila. Odozgo staviti drugu koru, pa usuti i drugu trećinu fila. Ponoviti postupak, a odozgo treba da bude kora. Pritisnuti rukom i izravnati, pa ostaviti u frižideru preko noći. Sutradan je ukrasiti.

Za ukrašavanje zagrejati pavlaku za šlag, pa dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se sasvim ne otopi. Ovako pripremljeni ganaš krem ostaviti da se sasvim ohladi. Ohlađen krem umutiti mikserom, pa premazati stranice i vrh torte i ukrasiti po želji.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs