„Mastering the Art of French Cooking“ Džulije Čajld nije samo kuvar po kome se kuva, već i knjiga koja se pažljivo čita. Među njegovih skoro 800 stranica, ne možete da ne primetite preukusno belgijsko jelo: Carbonnades à la Flamande.
Za Carbonnade vam je potrebno:
- - oko 1kg junetine sečene na komade (ne moraju da budu najmekši delovi od buta jer se jelo dugo kuva)
- - oko 1/2 kg krupnije iseckanog crnog luka
- - 2 kašike masti od mangulice (ili obične masti)
- - 4 čena belog luka
- - so i biber
Na većem i težem tiganju isprižite komade junetine, posolite i pobiberite. Izvadite iz tiganja pa ispržite luk. Kada je gotov ubaciti i seckani beli luk. Ređa se u manju vatrostalnu posudu ili đuvečaru red mesa, red luka i tako još jednom.
- - 1 čaša domaćeg junećeg stoka
- - 2 čaše svetlog piva
- - 1 puna kašika šećera
- - peršun, timijan i nekoliko lovorovih listića
- - 1 kašika gustina
- - 2 kašike vinskog sirćeta
U istom tiganju se zagreje stok i doda šećer. Doda se i pivo u tiganj i kada se zagreje, prelije se meso i luk u vatrostalnoj posudi. Sve se pokrije začinima pa aluminijumskom folijom ili poklopcem, i ubaci u rernu na oko 2 sata.
Kada meso potpuno omekša nakon oko 2 sata u rerni, ocedi se sos (treba da bude oko 1-1.5 čaše) i izmeša sa kašikom gustina i 2 kašike vinskog sirćeta – sve se malo prokuva da se zgusne, koriguju se začin pa se ponovo prelije preko mesa i vrati na kratko u još uvek toplu ali isključenu rernu.