TORTA BELI EGIPAT: Nema kremastije i izdašnije, a sprema se veoma brzo i jednostavno

Donosimo vam najbolji recept za tortu Beli Egipat, koja se sprerma veoma brzo i jednostavno.

Recepti
TORTA BELI EGIPAT: Nema kremastije i izdašnije, a sprema se veoma brzo i jednostavno
Foto: Printscreen Youtube/ Kuhinja Sunčane Staze

Sastojci:

Potrebno je za jednu koru (prave se 3 kore):

  • 4 belanca
  • 4 kašike šećera
  • 2 kašike brašna
  • 1 mala kašičica praška za pecivo
  • 4 kašike pečenih mlevenih lešnika
  • Za žuti fil je potrebno:
  • 750 ml mleka
  • 12 žumanaca
  • 100 gr gustina
  • 2 vanilnog šećera
  • 200 gr šećera
  • 200 gr bele čokolade za kuvanje
  • 250 gr margarina
  • Za beli fil je potrebno:
  • 400 ml slatke pavlake
  • 100 gr krem sira
  • 100 gr pečenih mlevenih lešnika

Za dekoraciju je potrebno:

  • 400 ml slatke pavlake
  • 2 kašike šećera u prahu
  • malo pečenih seckanih lešnika

Priprema:

  • Umutiti belanca, pa postepeno dodavati šećer i umutiti u čvrstu penu. Dodati brašno, prašak za pecivo, lešnike i lagano izmešati žicom. Kalup prečnika 26 cm obložiti papirom, spati smesu, pa je lepo poravnati. Peći na 200 stepeni, oko 20 minuta. Postupak ponoviti i sa druge dve kore.
  • Umutiti žumanca, dodati šećer i vanilin šećer, pa sve lepo umutiti. Dodavati naizmenično gustin i mleko. Umutiti dobro, da nema grudvica.
  • Staviti mleko da se kuva, pa kad proključa dodati razmućen gustin uz intenzivno mešanje, da se ne bi uhvatile grudvice. Kuvati dok se fil ne zgusne. U fil dodati belu čokoladu za kuvanje i mešati dok se ne rastopi. Prebaciti fil u drugu posudu, prekriti i ostaviti da se ohladi. Umutiti margarin sobne temperature, pa umutiti ohlađeni fil i spojiti smese postepenim dodavanje žutog fila u margarin. Dobro umutiti miksrom, pa fil podeliti na tri dela.
  • Umutiti slatku pavlaku, dodati krem sir i nastaviti mućenje. Dodati pečene, samlevene lešnike i kašikom promešati smesu. Fil podeliti na tri dela.
  • Prvu koru premazati žutim filom, zatim belim, pa preko staviti drugu koru i ponoviti postupak kao sa prvom. Preklopiti trećom korom, pa pnoviti postupak kao sa prethodne dve. Umutiti slatku pavlaku, dodati šećer u prahu, pa premazati tortu. Dekotisati po želji.

(Stil/ Kuhinja Sunčanje Staze)

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs