Kremasti kolačisu savršen izbor za letnje dane, kada je svima potrebna osvežavajuća poslastica koja ne zahteva dugotrajnu pripremu niti dodatno zagrevanje kuhinje. Ovi kolači ne samo da pružaju prijatan ukus i bogatu teksturu, već se i jednostavno prave bez potrebe za pečenjem u rerni.

Bilo da se radi o druženju sa prijateljima, porodičnom okupljanju ili jednostavno želji za nečim slatkim i hladnim, kremasti kolači su idealno rešenje. Zahvaljujući brzini i lakoći pripreme, kao i činjenici da se hlade u frižideru, ove poslastice postaju neizostavni deo svakog letnjeg menija, pružajući osveženje i uživanje u svakom zalogaju.

Kolač s višnjama i belom čokoladom

Sastojci:

  • 200 g mlevenog keksa
  • 100 g putera, rastopljenog
  • 200 g bele čokolade
  • 500 g krem sira
  • 200 ml slatke pavlake
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 300 g višanja (svežih ili iz kompota, oceđenih)
  • 1 pakovanje želatina
  • 50 ml vode
  • Bela čokolada za rendanje (za dekoraciju)

Priprema:

Pomešajte mleveni keks sa rastopljenim puterom i pritisnite smesu na dno kalupa sa odvojivim obručem.

Rastopite belu čokoladu na pari i ostavite da se malo ohladi. Umutite krem sir sa šećerom u prahu i ekstraktom vanile.

Umutite slatku pavlaku u čvrst šlag i lagano je umešajte u smesu sa krem sirom. Dodajte rastopljenu belu čokoladu u fil i dobro promešajte.

Rastvorite želatin u vodi i ostavite da nabubri, a zatim ga lagano zagrejte dok se ne rastopi. Dodajte ga u fil i dobro promešajte.

Polovinu fila rasporedite preko podloge od keksa.

shutterstock-694241884.jpg
Foto: Shutterstock

Preko fila rasporedite višnje.

Prelijte preostali fil preko višanja i poravnajte.

Stavite kolač u frižider najmanje 4 sata, a najbolje preko noći.

Pre serviranja, narendajte belu čokoladu preko kolača. Preko stavite višnju.

2. Tiramisu

Sastojci:

  • 500 g mascarpone sira
  • 4 žumanca
  • 100 g šećera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 300 ml slatke pavlake
  • 2 šoljice jake crne kafe, ohlađene
  • 1 pakovanje piškota
  • Kakao prah za posipanje

Priprema:

Umutite žumanca sa šećerom dok ne postanu svetložuta i kremasta.

Dodajte mascarpone sir i ekstrakt vanile, pa dobro umutite. Umutite slatku pavlaku u čvrst šlag i lagano je umešajte u smesu sa mascarpone sirom.

Piškote umočite u ohlađenu kafu i poređajte ih na dno pravougaonog pleha.

shutterstock-551682970.jpg
Foto: Shutterstock

Preko piškota rasporedite polovinu fila od mascarponea.

Ponovite postupak sa još jednim slojem piškota i preostalim filom. Stavite tiramisu u frižider najmanje 4 sata, a najbolje preko noći.

Pre serviranja pospite tiramisu kakaom prahom.

2. Čizkejk bez pečenja

Sastojci:

  • 200 g mlevenog keksa
  • 100 g putera, rastopljenog
  • 500 g krem sira
  • 200 g šećera u prahu
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 200 ml slatke pavlake
  • 1 kašičica želatina
  • 50 ml vode
  • Voćni preliv po izboru

Priprema:

Pomešajte mleveni keks sa rastopljenim puterom i pritisnite smesu na dno kalupa sa odvojivim obručem.

Umutite krem sir sa šećerom u prahu i ekstraktom vanile. Umutite slatku pavlaku u čvrst šlag i lagano je umešajte u smesu sa krem sirom.

Rastvorite želatin u vodi i ostavite da nabubri, a zatim ga lagano zagrejte dok se ne rastopi. Dodajte ga u fil i dobro promešajte.

cizkejk.jpg
Foto: PrintscreenJutjub/CooKing

Prelijte fil preko podloge od keksa i poravnajte.

Stavite cheesecake u frižider najmanje 4 sata, a najbolje preko noći.

Pre serviranja, prelijte čizkejk voćnim prelivom po izboru.

3. Torta sa malinama i belom čokoladom

Sastojci:

  • 300 g mlevenog keksa
  • 150 g putera, rastopljenog
  • 200 g bele čokolade
  • 500 g krem sira
  • 200 ml slatke pavlake
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 200 g svežih malina
shutterstock-1072922096.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

Pomešajte mleveni keks sa rastopljenim puterom i pritisnite smesu na dno kalupa sa odvojivim obručem.

Rastopite belu čokoladu na pari i ostavite da se malo ohladi.

Umutite krem sir sa šećerom u prahu i ekstraktom vanile.

Umutite slatku pavlaku u čvrst šlag i lagano je umešajte u smesu sa krem sirom.

Dodajte rastopljenu belu čokoladu u fil i dobro promešajte.

Prelijte fil preko podloge od keksa i poravnajte.

Stavite tortu u frižider najmanje 4 sata, a najbolje preko noći.

Pre serviranja, ukrasite tortu svežim malinama.

Donosimo vam četiri recepta za najpoznatije kremaste kolače sa dosta fila, a da se kore ne peku u rerni