Kremasti kolačisu savršen izbor za letnje dane, kada je svima potrebna osvežavajuća poslastica koja ne zahteva dugotrajnu pripremu niti dodatno zagrevanje kuhinje. Ovi kolači ne samo da pružaju prijatan ukus i bogatu teksturu, već se i jednostavno prave bez potrebe za pečenjem u rerni.
Bilo da se radi o druženju sa prijateljima, porodičnom okupljanju ili jednostavno želji za nečim slatkim i hladnim, kremasti kolači su idealno rešenje. Zahvaljujući brzini i lakoći pripreme, kao i činjenici da se hlade u frižideru, ove poslastice postaju neizostavni deo svakog letnjeg menija, pružajući osveženje i uživanje u svakom zalogaju.
Kolač s višnjama i belom čokoladom
Sastojci:
- 200 g mlevenog keksa
- 100 g putera, rastopljenog
- 200 g bele čokolade
- 500 g krem sira
- 200 ml slatke pavlake
- 100 g šećera u prahu
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 300 g višanja (svežih ili iz kompota, oceđenih)
- 1 pakovanje želatina
- 50 ml vode
- Bela čokolada za rendanje (za dekoraciju)
Priprema:
Pomešajte mleveni keks sa rastopljenim puterom i pritisnite smesu na dno kalupa sa odvojivim obručem.
Rastopite belu čokoladu na pari i ostavite da se malo ohladi. Umutite krem sir sa šećerom u prahu i ekstraktom vanile.
Umutite slatku pavlaku u čvrst šlag i lagano je umešajte u smesu sa krem sirom. Dodajte rastopljenu belu čokoladu u fil i dobro promešajte.
Rastvorite želatin u vodi i ostavite da nabubri, a zatim ga lagano zagrejte dok se ne rastopi. Dodajte ga u fil i dobro promešajte.
Polovinu fila rasporedite preko podloge od keksa.
Preko fila rasporedite višnje.
Prelijte preostali fil preko višanja i poravnajte.
Stavite kolač u frižider najmanje 4 sata, a najbolje preko noći.
Pre serviranja, narendajte belu čokoladu preko kolača. Preko stavite višnju.
2. Tiramisu
Sastojci:
- 500 g mascarpone sira
- 4 žumanca
- 100 g šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 300 ml slatke pavlake
- 2 šoljice jake crne kafe, ohlađene
- 1 pakovanje piškota
- Kakao prah za posipanje
Priprema:
Umutite žumanca sa šećerom dok ne postanu svetložuta i kremasta.
Dodajte mascarpone sir i ekstrakt vanile, pa dobro umutite. Umutite slatku pavlaku u čvrst šlag i lagano je umešajte u smesu sa mascarpone sirom.
Piškote umočite u ohlađenu kafu i poređajte ih na dno pravougaonog pleha.
Preko piškota rasporedite polovinu fila od mascarponea.
Ponovite postupak sa još jednim slojem piškota i preostalim filom. Stavite tiramisu u frižider najmanje 4 sata, a najbolje preko noći.
Pre serviranja pospite tiramisu kakaom prahom.
2. Čizkejk bez pečenja
Sastojci:
- 200 g mlevenog keksa
- 100 g putera, rastopljenog
- 500 g krem sira
- 200 g šećera u prahu
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 200 ml slatke pavlake
- 1 kašičica želatina
- 50 ml vode
- Voćni preliv po izboru
Priprema:
Pomešajte mleveni keks sa rastopljenim puterom i pritisnite smesu na dno kalupa sa odvojivim obručem.
Umutite krem sir sa šećerom u prahu i ekstraktom vanile. Umutite slatku pavlaku u čvrst šlag i lagano je umešajte u smesu sa krem sirom.
Rastvorite želatin u vodi i ostavite da nabubri, a zatim ga lagano zagrejte dok se ne rastopi. Dodajte ga u fil i dobro promešajte.
Prelijte fil preko podloge od keksa i poravnajte.
Stavite cheesecake u frižider najmanje 4 sata, a najbolje preko noći.
Pre serviranja, prelijte čizkejk voćnim prelivom po izboru.
3. Torta sa malinama i belom čokoladom
Sastojci:
- 300 g mlevenog keksa
- 150 g putera, rastopljenog
- 200 g bele čokolade
- 500 g krem sira
- 200 ml slatke pavlake
- 100 g šećera u prahu
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 200 g svežih malina
Priprema:
Pomešajte mleveni keks sa rastopljenim puterom i pritisnite smesu na dno kalupa sa odvojivim obručem.
Rastopite belu čokoladu na pari i ostavite da se malo ohladi.
Umutite krem sir sa šećerom u prahu i ekstraktom vanile.
Umutite slatku pavlaku u čvrst šlag i lagano je umešajte u smesu sa krem sirom.
Dodajte rastopljenu belu čokoladu u fil i dobro promešajte.
Prelijte fil preko podloge od keksa i poravnajte.
Stavite tortu u frižider najmanje 4 sata, a najbolje preko noći.
Pre serviranja, ukrasite tortu svežim malinama.
Donosimo vam četiri recepta za najpoznatije kremaste kolače sa dosta fila, a da se kore ne peku u rerni