4 recepta za najukusnije kremaste kolače: Tope se u ustima, imaju dosta fila, idealni za leto - kore se ne peku u rerni

Donosimo vam četiri recepta za najpoznatije kremaste kolače sa dosta fila, a da se kore ne peku u rerni

Recepti
Autor:
4 recepta za najukusnije kremaste kolače: Tope se u ustima, imaju dosta fila, idealni za leto - kore se ne peku u rerni
Foto: Thinkstock

Kremasti kolači su savršen izbor za letnje dane, kada je svima potrebna osvežavajuća poslastica koja ne zahteva dugotrajnu pripremu niti dodatno zagrevanje kuhinje. Ovi kolači ne samo da pružaju prijatan ukus i bogatu teksturu, već se i jednostavno prave bez potrebe za pečenjem u rerni.

Bilo da se radi o druženju sa prijateljima, porodičnom okupljanju ili jednostavno želji za nečim slatkim i hladnim, kremasti kolači su idealno rešenje. Zahvaljujući brzini i lakoći pripreme, kao i činjenici da se hlade u frižideru, ove poslastice postaju neizostavni deo svakog letnjeg menija, pružajući osveženje i uživanje u svakom zalogaju.

Kolač s višnjama i belom čokoladom

Sastojci:

  • 200 g mlevenog keksa
  • 100 g putera, rastopljenog
  • 200 g bele čokolade
  • 500 g krem sira
  • 200 ml slatke pavlake
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 300 g višanja (svežih ili iz kompota, oceđenih)
  • 1 pakovanje želatina
  • 50 ml vode
  • Bela čokolada za rendanje (za dekoraciju)

Priprema:

Pomešajte mleveni keks sa rastopljenim puterom i pritisnite smesu na dno kalupa sa odvojivim obručem.

Rastopite belu čokoladu na pari i ostavite da se malo ohladi. Umutite krem sir sa šećerom u prahu i ekstraktom vanile.

Umutite slatku pavlaku u čvrst šlag i lagano je umešajte u smesu sa krem sirom. Dodajte rastopljenu belu čokoladu u fil i dobro promešajte.

Rastvorite želatin u vodi i ostavite da nabubri, a zatim ga lagano zagrejte dok se ne rastopi. Dodajte ga u fil i dobro promešajte.

Polovinu fila rasporedite preko podloge od keksa.

Kolač, Kolač s višnjama
foto: Shutterstock

Preko fila rasporedite višnje.

Prelijte preostali fil preko višanja i poravnajte.

Stavite kolač u frižider najmanje 4 sata, a najbolje preko noći.

Pre serviranja, narendajte belu čokoladu preko kolača. Preko stavite višnju.

2. Tiramisu

Sastojci:

  • 500 g mascarpone sira
  • 4 žumanca
  • 100 g šećera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 300 ml slatke pavlake
  • 2 šoljice jake crne kafe, ohlađene
  • 1 pakovanje piškota
  • Kakao prah za posipanje

Priprema:

Umutite žumanca sa šećerom dok ne postanu svetložuta i kremasta.

Dodajte mascarpone sir i ekstrakt vanile, pa dobro umutite. Umutite slatku pavlaku u čvrst šlag i lagano je umešajte u smesu sa mascarpone sirom.

Piškote umočite u ohlađenu kafu i poređajte ih na dno pravougaonog pleha.

Tiramisu
foto: Shutterstock

Preko piškota rasporedite polovinu fila od mascarponea.

Ponovite postupak sa još jednim slojem piškota i preostalim filom. Stavite tiramisu u frižider najmanje 4 sata, a najbolje preko noći.

Pre serviranja pospite tiramisu kakaom prahom.

2. Čizkejk bez pečenja

Sastojci:

  • 200 g mlevenog keksa
  • 100 g putera, rastopljenog
  • 500 g krem sira
  • 200 g šećera u prahu
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 200 ml slatke pavlake
  • 1 kašičica želatina
  • 50 ml vode
  • Voćni preliv po izboru

Priprema:

Pomešajte mleveni keks sa rastopljenim puterom i pritisnite smesu na dno kalupa sa odvojivim obručem.

Umutite krem sir sa šećerom u prahu i ekstraktom vanile. Umutite slatku pavlaku u čvrst šlag i lagano je umešajte u smesu sa krem sirom.

Rastvorite želatin u vodi i ostavite da nabubri, a zatim ga lagano zagrejte dok se ne rastopi. Dodajte ga u fil i dobro promešajte.

Čizkejk
foto: PrintscreenJutjub/CooKing

Prelijte fil preko podloge od keksa i poravnajte.

Stavite cheesecake u frižider najmanje 4 sata, a najbolje preko noći.

Pre serviranja, prelijte čizkejk voćnim prelivom po izboru.

3. Torta sa malinama i belom čokoladom

Sastojci:

  • 300 g mlevenog keksa
  • 150 g putera, rastopljenog
  • 200 g bele čokolade
  • 500 g krem sira
  • 200 ml slatke pavlake
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 200 g svežih malina
Čizkejk, čizkejt sa malinama, kolač sa malinama, kolač sa malinama i jogurtom
foto: Shutterstock

Priprema:

Pomešajte mleveni keks sa rastopljenim puterom i pritisnite smesu na dno kalupa sa odvojivim obručem.

Rastopite belu čokoladu na pari i ostavite da se malo ohladi.

Umutite krem sir sa šećerom u prahu i ekstraktom vanile.

Umutite slatku pavlaku u čvrst šlag i lagano je umešajte u smesu sa krem sirom.

Dodajte rastopljenu belu čokoladu u fil i dobro promešajte.

Prelijte fil preko podloge od keksa i poravnajte.

Stavite tortu u frižider najmanje 4 sata, a najbolje preko noći.

Pre serviranja, ukrasite tortu svežim malinama.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs