Recept za ledenu tortu od banana i čokolade: Idealan za vrele dane, najlepši biskvit ikada, spoj čokolade i voća

Torta koja leti hladi, a osvaja sva naša čula

Recepti
Autor:
Recept za ledenu tortu od banana i čokolade: Idealan za vrele dane, najlepši biskvit ikada, spoj čokolade i voća
Foto: Shutterstock

Sočan čokoladni biskvit, nežna krema i sveže banane su odlična kombinacija. Dodajte još malo čokoladne ganache glazure i imate preukusnu tortu!

Sastojci za biskvit:

  • 6 jaja
  • 50 g glatkog brašna
  • 75 g šećera
  • 3 kašike gorkog kakaa
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 prstohvat soli

Za kremu:

  • 500 ml mleka
  • 75 g oštrog brašna
  • 50 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 50 g maslaca
  • 300 ml slatke pavlake
Ledena torta
foto: Shutterstock

Za preliv:

  • 180 ml vode
  • 100 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera

Za glazuru:

  • 200 g tamne čokolade
  • 50 g bele čokolade
  • 200 ml slatke pavlake

Još: 3 banane

Priprema: Umutite belanca u sneg pa dodajte žumanca, šećer i ostale sastojke. Ostavite sastojke nekoliko sati na sobnoj temperaturi. Odvojite belanca i umutite ih u čvrst sneg sa malo soli. Zatim dodajte jedno po jedno žumance i mutite. Nakon toga dodajte i šećer, nastavite mućenje.

Smanjite brzinu miksera pa dodajte postepeno brašno, kakao i prašak za pecivo. Pecite na 180 stepeni oko 20 minuta. Okrugli kalup za pečenje prečnika 24 cm premažite maslacem i obložite masnim papirom.

Izlijte smesu za biskvit u kalup i pecite na 180 stepeni oko 20 minuta. Odmah počnite pripremati preliv (kako je opisano niže).

Ohladite biskvit, podelite ga na dva dela i izbockajte čačkalicom. Ledena torta od banane i čokolade. Zagrejte sve sastojke do ključanja i kuvajte nekoliko minuta.

U manjoj šerpi pomešajte vodu, šećer i vanilin šećer, zagrejte mešajući do ključanja i kratko kuvajte. Ostavite da se ohladi oko pola sata, na sobnoj temperaturi.

Zagrejte mleko, a ostale sastojke promešajte. Zagrejte mleko do ključanja. U posebnoj posudi pomešajte brašno, šećer i vanilin šećer, pa im dodajte deo vrućeg mleka i dobro izmešajte. U preostalom mleku skuvajte smesu, za šta će vam trebati nekoliko minuta (kao puding).

Ohladite kremu, pa u nju umutite omekšali maslac. Posebno umutite 300 ml slatke pavlake pa pomešajte s kremom (koristite mikser, kako biste izbegli grudvice). Otopite čokoladu u zagrejanoj slatkoj pavlaci.

U 200 ml slatke pavlake otopite 200 g čokolade: zagrejte i mešajte dok se sve ne otopi. Ostavite da se prohladi oko 10 minuta na sobnoj temperaturi.

Na poslužavnik stavite donji biskvit i prelijte ga polovinom preliva. Sačekajte da se preliv upije pa premažite biskvit s malo više od trećine kreme. Banane narežite na tanke kolutove neposredno pre slaganja torte. Ako počnu tamneti, možete ih poprskati malo limunovim sokom.

Premažite s još malo više od trećine kreme. Poklopite gornjim biskvitom. Prelijte ostatkom preliva i sačekajte da se upije.

Na kraju izlijte glazuru i dobro ohladite tortu!

Izlijte ohlađenu čokoladnu glazuru. Za lepšu dekoraciju otopite malo bele čokolade na pari pa prošarajte površinu torte tankim mlazovima. Ukrase možete izvući čačkalicom. Ohladite u frižideru barem nekoliko sati, a najbolje preko noći. Torta je još sočnija sledećeg dana.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs