Sočan čokoladni biskvit, nežna krema i sveže banane su odlična kombinacija. Dodajte još malo čokoladne ganache glazure i imate preukusnu tortu!
Sastojci za biskvit:
- 6 jaja
- 50 g glatkog brašna
- 75 g šećera
- 3 kašike gorkog kakaa
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 prstohvat soli
Za kremu:
- 500 ml mleka
- 75 g oštrog brašna
- 50 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 50 g maslaca
- 300 ml slatke pavlake
Za preliv:
- 180 ml vode
- 100 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
Za glazuru:
- 200 g tamne čokolade
- 50 g bele čokolade
- 200 ml slatke pavlake
Još: 3 banane
Priprema: Umutite belanca u sneg pa dodajte žumanca, šećer i ostale sastojke. Ostavite sastojke nekoliko sati na sobnoj temperaturi. Odvojite belanca i umutite ih u čvrst sneg sa malo soli. Zatim dodajte jedno po jedno žumance i mutite. Nakon toga dodajte i šećer, nastavite mućenje.
Smanjite brzinu miksera pa dodajte postepeno brašno, kakao i prašak za pecivo. Pecite na 180 stepeni oko 20 minuta. Okrugli kalup za pečenje prečnika 24 cm premažite maslacem i obložite masnim papirom.
Izlijte smesu za biskvit u kalup i pecite na 180 stepeni oko 20 minuta. Odmah počnite pripremati preliv (kako je opisano niže).
Ohladite biskvit, podelite ga na dva dela i izbockajte čačkalicom. Ledena torta od banane i čokolade. Zagrejte sve sastojke do ključanja i kuvajte nekoliko minuta.
U manjoj šerpi pomešajte vodu, šećer i vanilin šećer, zagrejte mešajući do ključanja i kratko kuvajte. Ostavite da se ohladi oko pola sata, na sobnoj temperaturi.
Zagrejte mleko, a ostale sastojke promešajte. Zagrejte mleko do ključanja. U posebnoj posudi pomešajte brašno, šećer i vanilin šećer, pa im dodajte deo vrućeg mleka i dobro izmešajte. U preostalom mleku skuvajte smesu, za šta će vam trebati nekoliko minuta (kao puding).
Ohladite kremu, pa u nju umutite omekšali maslac. Posebno umutite 300 ml slatke pavlake pa pomešajte s kremom (koristite mikser, kako biste izbegli grudvice). Otopite čokoladu u zagrejanoj slatkoj pavlaci.
U 200 ml slatke pavlake otopite 200 g čokolade: zagrejte i mešajte dok se sve ne otopi. Ostavite da se prohladi oko 10 minuta na sobnoj temperaturi.
Na poslužavnik stavite donji biskvit i prelijte ga polovinom preliva. Sačekajte da se preliv upije pa premažite biskvit s malo više od trećine kreme. Banane narežite na tanke kolutove neposredno pre slaganja torte. Ako počnu tamneti, možete ih poprskati malo limunovim sokom.
Premažite s još malo više od trećine kreme. Poklopite gornjim biskvitom. Prelijte ostatkom preliva i sačekajte da se upije.
Na kraju izlijte glazuru i dobro ohladite tortu!
Izlijte ohlađenu čokoladnu glazuru. Za lepšu dekoraciju otopite malo bele čokolade na pari pa prošarajte površinu torte tankim mlazovima. Ukrase možete izvući čačkalicom. Ohladite u frižideru barem nekoliko sati, a najbolje preko noći. Torta je još sočnija sledećeg dana.