Ovako izgleda doručak u 30 zemalja širom sveta: Oni na prazan stomak piju pivo, a njima bi od naše jake hrane pozlilo

Jeste li se ikada zapitali što ljudi celog sveta jedu za doručak? Radi se o impresivnom broju ukusnih jela koja odražavaju kulturu i tradiciju svake regije

Recepti
Autor:
Ovako izgleda doručak u 30 zemalja širom sveta: Oni na prazan stomak piju pivo, a njima bi od naše jake hrane pozlilo
Foto: preentscreen/Instagram

Od slanih pita i vrućih juha do slatkih peciva i jake kave, ono što se konzumira za doručak u svetu nudi nam prozor u raznolik kulinarski krajolik našeg planeta, piše Index.hr

U ovom članku ćemo obići 30 najatraktivnijih jela koja se jedu za doručak u različitim zemljama i usput pokazati raznolikost i bogatstvo ovog obroka koji se često naziva najvažnijim u danu.

1. Brazil

Doručak nije najveći dnevni obrok u Brazilu, što se odražava u portugalskom nazivu za doručak, koji glasi café da manhã, što doslovno znači „jutarnja kafa“. Jaka kafa obično prati jela kao što su pão de queijo (peciva sa sirom), šunka, sir, pao frances (male štruce kruha koje se jedu s maslacem) ili voće poput papaje.

Slatko, Pecivo, Testo
foto: Profimedia

2. Kambodža

Popularan kambodžanski doručak je kuy teav. Ova supa s rižinim rezancima se priprema od svinjskog ili goveđeg mesa s ljutikom, belim lukom i začinskim biljem. Poslužuje se uz svinjske ili riblje okruglice, čili pastu i pola limete.

3. Kina

Doručak je u Kini vrlo sličan ručku ili večeri. Može se sastojati od rezanaca, riže, glazirane piletine, prženog povrća, dim suma, peciva kuhanih na pari i vrućih juha poput congeea. Međutim, jedno zajedničko obiležje su prženi štapići od testa (zvani tiao), koji se umaču u toplo sojino mleko.

Nudle
foto: Printscreen/youtube/Kuhinja Valentina Mašković

4. Kolumbija

Postoji mnogo regionalnih varijanti kolumbijskog doručka. Međutim, dva popularna jela su arepas (gusti, pomalo slatki kukuruzni kolači), koji se poslužuju s maslacem ili jajima, mesom i džemom, te changua (juha od jaja, sira i mleka).

5. Kostarika

Popularan doručak u Kostarici je gallo pinto, jelo od riže pržene s crnim grahom, crvenom paprikom i lukom. Preliva se salsom i kiselim vrhnjem i poslužuje s jajima, avokadom, sirom ili tortiljama.

Preliven je salsom i pavlakom i serviran sa jajima, avokadom, sirom ili tortiljama.

6. Danska

Doručak u Danskoj, kao i u većini nordijskih zemalja, obično je sendvič otvorenog tipa prekriven raznim namazima. Osnova je najčešće raženi kruh na koji se stavlja svašta, od sireva, narezaka, pašteta, meda i džema do povrća i tvrdo kuhanih jaja, pa čak i čokolade.

7. Egipat

Popularni egipatski doručak se zove ful medames i priprema se s dinstanim pasuljem i slanutkom, začinjenim kuminom, peršunom, lukom, limunom i čilijem. Poslužuje se uz tvrdo kuvana jaja, povrće narezano na kockice ili lepinju.

8. Francuska

Francuski doručak obično nije težak i često se sastoji od kafe ili čaja uz hleb i maslac ili kolače i kroasane. Slana hrana (poput mesa i jaja) se ne jede često, što ostavlja prostor za bogatija jela koja se jedu za ručak i večeru.

9. Nemačka

Tradicionalni nemački doručak ili frühstück je sasvim jednostavna stvar. Često se sastoji od asortimana svežeg hleba, kobasica, mesnih narezaka, lokalnih sireva, maslaca i pekmeza. Sve ovo se ispire kafom. Međutim, u Bavarskoj je uobičajeni doručak bela teleća kobasica sa slatkim senfom uz perece i pivo (weisswurstfrühstück).

10. Grčka

Grčki i mediteranski doručak sastoje se od različitih jela. Najpopularnije su slane pite, kao što su spanakopita (pita sa špinatom i feta sirom) ili kagianas (kajgana s rajčicama i fetom). Tome se mogu dodati jogurt s medom i orasima, razna peciva, kruh i naresci. Na Kreti puni doručak uključuje masline, sir, rajčice, krastavce, jogurt, hleb, dvopek, med, tvrdo kuhana jaja, sok od narandže i kafu ili čaj.

11. Mađarska

Mađarski doručak se vrlo često sastoji od pogače, hleba nalik na fokaču koji se može puniti krumpirom, mlevenom govedinom ili sirom. Različiti sastojci se takođe mogu posipati po vrhu pre pečenja.

12. Indija

Doručak u Indiji se uvelike razlikuje u zavisnosti od regije. Južnoindijski doručak se obično sastoji od idlisa (fermentirana riža i leća kuhana na pari dok se ne dobije nešto slično mekanom kolaču) ili dosa (jelo slično palačinkama, ali napravljeno od fermentiranog testa, obično s rižom ili mungo grahom) sa sambarom (gulaš od povrća) i namazom sa povrćem.

Druge uobičajene namirnice za doručak uključuju pohu (sploštenu rižu) i upmu (slano jelo od griza). U severnoj Indiji doručak može uključivati razne pogačice i druga jela.

13. Iran

Glavni deo tradicionalnog iranskog doručka su različiti somunovi hlebovi (kao što su barbari, noon-e sangak, lavash ili noon-e taftoon), koji se serviraju sa puterom, voćnim džemom, medom, masnom pavlakom, feta sirom, krastavcima, paradajzom i orasi.

Međutim, druga vrsta doručka, koja zahteva više pripreme, uključuje omlet, kaleh pacheh (čorba od jagnjeće glave i kopita), haleem (kaša od gustog pšeničnog brašna sa mesom) i adasi (supa od sočiva).

Uz to pije se i čaj, a kao Italijani koji kapućino piju samo uz doručak, Iranci imaju chai shirin, čaj sa šećerom u prahu, koji se pije samo za doručak (preko dana se koriste i drugi zaslađivači poput kockica šećera, urmi ili suvog grožđa).

14. Izrael

Izrael je poznat po svom kibuc doručku, koji se sastoji od hleba sa raznim sirevima, omleta, tunjevine, maslina, putera, džemova, salata i namaza. Međutim, još jedno popularno jelo je šakšouka (jaja poširana u paradajz sosu).

15. Italija

Italijanski doručak, poput francuskog i španskog, je veoma lagan. Sastoji se od kapućina i italijanskog kroasana ili keksa. Kao i francuski doručak, italijanski dozvoljava teže obroke za ručak i večeru.

Kroasan, Kroasani
foto: Shutterstock

16. Jamajka

Jamajčani često ujutro jedu slano jelo od ackee i slane ribe. Ackee je voće koje izgleda kao kajgana kada se kuva. Služi se sa slanim bakalarom, crnim lukom, paradajzom, začinima, pirinčem i prženim bananama.

17. Japan

Tradicionalni japanski doručak (poznat kao v+wafuu doručak) sastoji se od mnogo malih jela.

Uključuje pirinač, miso supu, glaziranu soju, nori alge, kiselo povrće i ribu ili omlet.

18. Koreja

Korejski doručak je veoma sličan njihovom ručku ili večeri, slično kao u Kini.

Obično postoji činija pirinča, supa od povrća, malo ribe ili govedine i obavezan tanjir kimčija.

19. Liban

Libanski doručak se često sastoji od kombinacije raznih namirnica. To uključuje lepinje (manakiš) prekrivene zata’arom, kremastim labnehom (gustim jogurtom), sirom, paradajzom, maslinama, jajima, fava pasuljem, šakšukom, čajem i slanim pecivom zvanom mouajanet.

20. Meksiko

Doručak u Meksiku je obilan obrok koji se sastoji od jela kao što su čilikiles, pržene tortilje prelivene zelenom ili crvenom salsom, prženog pasulja i iseckane piletine, ili čak ostataka od jučerašnjih obroka. Huevos rančeros (tradicionalna meksička jaja) su još jedan popularan izbor.

21. Maroko

Marokanski doručak je često sladak i sastoji se od kruha i palačinki od griza s malo povrtnog namaza, pekmeza, sira ili maslaca, meda, jaja, maslina i datulja, kao i turske kave i čaja od mente.

22. Mjanmar

Najpoznatije jelo za doručak u Mjanmaru je mohinga. Mohinga je nacionalno jelo, a to je riblja čorba sa pirinčanim rezancima, limunskom travom, ribljom pastom, đumbirom, lukom i leblebijem.

Služi se na štandovima pored puteva širom zemlje i postoje mnoge regionalne varijacije.

23. Holandija

Ljudi u Holandiji obično za doručak jedu kriške hleba sa puterom (ontbijtkoeken) i raznim dodacima kao što su šunka, sir, džem ili hagelsag (slatke mrvice posipane po hlebu). Žitarice i kajgana su takođe čest izbor.

24. Nigerija

Doručak u Nigeriji varira u zavisnosti od regiona, zajednice i plemena. Međutim, popularno jelo su ogi i akara (kolačići od kukuruznog brašna i pasulja), često praćeni slatkim krompirom, prženim jajima i prženim bananama od platana.

25. Pakistan

U Pakistanu (i dijelovima sjeverne Indije) uobičajeni doručak su punjene parate (kuhane pogače punjene raznim povrćem, obično krumpirom) koje se jedu s maslacem, jogurtom i kiselim krastavcima.

Popularno jela su i aloo-poori (curry od krumpira s prženim tijestom) te halwa-poori (prženo tijesto sa slatkim nadjevima). Jede se i nihari (začinjeni mesni curry) poslužen s naan kruhom. Poslužuju se uz kavu ili čaj.

26. Filipini

Doručak na Filipinima je obično najveći obrok u danu i često se sastoji od voća, pan de sala (peciva) i izdašnih jela od pirinča kao što je tapsilog (pirinač sa suvim mesom i jajima) ili male kobasice poznate kao longganisa, koje se mogu pržiti sa belim lukom, jajima, mesom i pasuljem.

pecivo
foto: Letina kuhinja

27. Poljska

Tradicionalni poljski doručak je vrlo često kajgana, kajgana sa kielbasom (kobasicom) i palačinke od krompira. Može da sadrži i otvoreni sendvič sa raznim rezovima, kobasicom i jajima.

28. Rusija

Popularan ruski doručak su male palačinke. Dolaze u različitim varijantama, kao što su kolači sa sirom punjenim sirom, blini palačinke na kefiru i mekane oladi palačinke sa kvascem. Često se služe sa pavlakom, medom, marmeladom ili svežim bobicama.

29. Singapur

Singapurska hrana je inspirisana malezijskom, kineskom, indijskom, indonežanskom i evropskom kuhinjom. Dakle, njihov doručak je mešavina svih njih. Jedna od najpopularnijih namirnica za doručak je kaja tost.

Ovaj slatki sendvič se pravi od belog hleba namazanog puterom i kaja namaza od kokosa, jaja i šećera.

30. Španija

Popularan španski doručak je pan a la katanana ili pan con tomate. Poreklom iz katalonskog regiona, ova jela se sastoje od hleba natrljanog belim lukom i paradajza prelivenog maslinovim uljem. Po želji se može preliti sirom, šunkom ili kobasicama, a služi se uz cafe con leche (kafu sa mlekom).

Stil/Index.hr

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs