Visok nivo holesterola može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući srčane bolesti i moždani udar. Ishrana igra ključnu ulogu u regulisanju nivoa holesterola u krvi. Doručak je prvi obrok u danu i može značajno uticati na celokupno zdravlje, uključujući nivo holesterola. Ako imate visok holesterol, postoji nekoliko vrsta doručka koje biste trebali izbegavati kako biste održali zdravlje svog srca.
![doručak, žena iz Japana](/data/images/2022/01/26/10/269483_shutterstock-1837730683_ff.jpg?ver=1717793390)
Ako imate visok holesterol, onda vam je najverovatnije neko, makar jednom u životu, savetovao da ne jedete jaja. Kao rezultat toga, možda ste bili skloniju izboru lošeg doručka, a da toga niste bili ni svesni, kaže nutricionistkinja Džen Volpol. Ona dodaje da su mnogi ljudi prilično zbunjeni kada je kontrola visokog holesterola u pitanju, a naročito kada se govori o doručku.
![Jaja, Doručak, pržena jaja](/data/images/2023/02/09/00/313097_shutterstock-273590045_ff.jpg?ver=1717793423)
Opcije poput granole, različitih vrsta kaša sa medom ili energetskih pločica, deluju sasvim u redu, ali nisu ako imate visok holesterol. Prema rečima nutricionistkinje, sva tri obroka su puna ugljenih hidrata koji se brzo razgrađuju u glukozi i uzrokuju skokove šećera u krvi. Na taj način se oslobađa insulin koji podstiče proizvodnju gustih čestica lošeg LDL holesterola.
![Kaša, Ovsena kaša](/data/images/2022/02/07/08/270373_shutterstock-287455742_ff.jpg?ver=1717793449)
"Umesto navedenih, birajte opcije bogate omega-3 masnim kiselinama za koje se zna da povećavaju HDL, tj. dobar kolesterol i potencijalno smanjuju LDL kolesterol. Semenke lososa, avokada, oraha i čia sjajni su izbori. Suprotno starim verovanjima, jaja su takođe dobra opcija. Sadrže dobre masti, proteine i holin, hranjivu stvar koja podržava zdrav prenos holesterola", zaključuje nutricionistkinja.
![maska za lice, maska, maska od avokada, avokado](/data/images/2020/11/15/17/234325_shutterstock-1108218389_ff.jpg?ver=1717793476)
Postoji veliki broj namirnica koje pomažu da se masnoće smanje, a naučnici su izdvojili tri koje imaju najjači efekat. To su pasulj, patlidžan i artičoka. Vlakna, proteini, hlorogenske i folne kiseline, ogromna količina korisnih minerala u sastavu ovih namirnica pomaže da se smanji nivo ukupnog holesterola u plazmi i snizi količina lipoproteina niske gustine.