3 doručka nisu za ljude sa visokim holesterolom: Nutricionista upozorava na hranu za koju pogrešno mislimo da je zdrava

Naizgled zdrave opcije za doručak, ali loš izbor za osobe koje pate od visokog holesterola, ističe nutricionistkinja

Recepti
Autor:
3 doručka nisu za ljude sa visokim holesterolom: Nutricionista upozorava na hranu za koju pogrešno mislimo da je zdrava
Foto: Shutterstock

Visok nivo holesterola može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući srčane bolesti i moždani udar. Ishrana igra ključnu ulogu u regulisanju nivoa holesterola u krvi. Doručak je prvi obrok u danu i može značajno uticati na celokupno zdravlje, uključujući nivo holesterola. Ako imate visok holesterol, postoji nekoliko vrsta doručka koje biste trebali izbegavati kako biste održali zdravlje svog srca.

doručak, žena iz Japana
foto: Shutterstock

Ako imate visok holesterol, onda vam je najverovatnije neko, makar jednom u životu, savetovao da ne jedete jaja. Kao rezultat toga, možda ste bili skloniju izboru lošeg doručka, a da toga niste bili ni svesni, kaže nutricionistkinja Džen Volpol. Ona dodaje da su mnogi ljudi prilično zbunjeni kada je kontrola visokog holesterola u pitanju, a naročito kada se govori o doručku.

Jaja, Doručak, pržena jaja
foto: Shutterstock

Opcije poput granole, različitih vrsta kaša sa medom ili energetskih pločica, deluju sasvim u redu, ali nisu ako imate visok holesterol. Prema rečima nutricionistkinje, sva tri obroka su puna ugljenih hidrata koji se brzo razgrađuju u glukozi i uzrokuju skokove šećera u krvi. Na taj način se oslobađa insulin koji podstiče proizvodnju gustih čestica lošeg LDL holesterola.

Kaša, Ovsena kaša
foto: Shutterstock

"Umesto navedenih, birajte opcije bogate omega-3 masnim kiselinama za koje se zna da povećavaju HDL, tj. dobar kolesterol i potencijalno smanjuju LDL kolesterol. Semenke lososa, avokada, oraha i čia sjajni su izbori. Suprotno starim verovanjima, jaja su takođe dobra opcija. Sadrže dobre masti, proteine i holin, hranjivu stvar koja podržava zdrav prenos holesterola", zaključuje nutricionistkinja.

maska za lice, maska, maska od avokada, avokado
foto: Shuterstock

Postoji veliki broj namirnica koje pomažu da se masnoće smanje, a naučnici su izdvojili tri koje imaju najjači efekat. To su pasulj, patlidžan i artičoka. Vlakna, proteini, hlorogenske i folne kiseline, ogromna količina korisnih minerala u sastavu ovih namirnica pomaže da se smanji nivo ukupnog holesterola u plazmi i snizi količina lipoproteina niske gustine.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs