Recept za omiljeni turski doručak koji ne goji, a dugo ljude drži sitim: Pravi se za samo 10 minuta, ukus je očaravajući

Recept za omiljeni turski doručak obavezni zapišite, jer svako ko ga bude probao, pitaće vas kako ste ga napravili, gotovo smo sigurni u to!

Recepti
10:04h
Recept za omiljeni turski doručak koji ne goji, a dugo ljude drži sitim: Pravi se za samo 10 minuta, ukus je očaravajući
Foto: Printscreen/youtube/ kuhaj i peci

Menemen je tradicionalno tursko jelo koje se najčešće služi za doručak uz domaću lepinju. Sadrži mnogštvo povrća koje mu daje fanstastičan ukus, a pritom je i veoma zdravo. Ovaj specijalitet je dobio ime po gradu severno od Izmira i služi se u metalnoj činiji gde je i spremano.

Potrebno je:

  • 4 paprike različite boje
  • 1 ljuta paprika
  • 2 glavice crnog luka
  • 20 ml maslinovog ulja
  • 20 gr putera
  • 3 veća paradajza
  • 3-4 jajeta
  • malo šećera
  • po ukusu so i biber
  • seckani peršunov list
Menemen
foto: Profimedia

Priprema:

Papriku i paradajz dobro oprati. Iseckati papriku na sitne kocke, a ljutu papriku na kolutove tako da nema semenki. Paradajz oljuštiti i iseckati na sitnije kocke. U dublji tiganj staviti ulje i puter da se zagreju, dodati sitno iseckani crni luk i pržiti ga dok ne postane staklast. Dodati iseckanu papriku, malo posoliti i poklopiti da se dinsta dok ne bude do pola mekana. Nakon toga dodati paradajz, malo pošećeriti, poklopiti i ostaviti da sve krčka dok paradajz ne odmekne.

Možete paradajz malo ispasirati pasirkom za krompir ili samo viljuškom zgnječiti da se dobije pire. U mekano povrće razbiti 3-4 jajeta po obodu tiganja, pobiberiti i još malo posoliti sve, a onda drvenom viljuškom nežno mešati jaja da se sjedine s povrćem. Ostaviti sve još nekoliko minuta da ukrčka. Topao menem posuti sitno iseckanim peršunovim listom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs