Doručak koji reguliše šećer u krvi, čisti creva začaš i čuva srce: Veoma jeftin, a nikad ne biste rekli da je tako zdrav

Ako niste znali ovas je jedna od najzdravijih žitarica na svetu?

Fitnes & Nutricija
Doručak koji reguliše šećer u krvi, čisti creva začaš i čuva srce: Veoma jeftin, a nikad ne biste rekli da je tako zdrav
Foto: Profimedia

Mnogo puta ste do sada čuli da je ovsena kaša jedna od najzdravijih doručaka na svetu, e baš tu se krije jedna caka! Naime, kupovne ili prerađene kaše od ove žitarice nisu najbolji izbor! Jedino je zdravo ako kupite ceo ovac, sameljete ga i od takvog brašna napravite sebi obrok. Uz to možete dodati voće po želji i orašaste plodove.

Ovakva kaša je baš hranljiva. Može da pomognu u gubitku kilograma, obnavlja zalihe zdravog holesterola, poboljšava imunitet, pruža odličan izbor vlakana, štiti kožu.

Zašto je ovas tako zdrav?

Uključivanje ovasa u ishranu može pomoći u održvanju zdrave telesne težine, regulaciji krvnog pritiska, šećera u krvi i poboljšanju varenja.

Ovsena kaša
foto: Profimedia

Njegova upotreba seže daleko u istoriju, sa dokazima koji ukazuju na to da je domestikovan i kultivisan još u bronzanom dobu, oko 3.000 godina pre nove ere, u regiji današnje Švajcarske. Ovi rani tragovi ovsa kao kultivisane biljke pokazuju njegovu važnost kroz istoriju u ishrani evropskih naroda, gde je često bio glavni izvor energije i hranljivih materija.

Dobar je izvor vitamina B kompleksa, pre svega vitamina B1 (tiamina), B5 (pantotenske kiseline), B6 (pirodoksina) i folne kiseline. Od ostalih vitamina sadrži Vitamin E i vitamin K.

Od minerala sadrži : Fe (gvožđe), Mg (magnezijum) i Zn (cink), Bakar (Cu), Mangan (Mn), Fosfor (P).

Ovas
foto: Profimedia

Ovas sadrži ugljene hidrate, proteine, zdrave masti, antioksidanse i fitonutrijente koji imaju brojne koristi za zdravlje, te smanjuje rizik od srčanih i bolesti organa za varenje. Ova namirnica je bogat izvor složenih ugljenih hidrata koji pružaju dugotrajnu energiju, pa se preporučuje kao idealan izbor za početak dana. Takođe, ovas je izvor esencijalnih aminokiselina i sadrži relativno visok sadržaj proteina naspram nekih drugih žitarica. Ima mali procenat masti u svom sastavu, ali taj mali procenat su zdrave, nezasićene masne kisline.

Najveći benefit ovasa je sadržaj biljnih vlakana, konkretno rastvoriljivih i nerastvorljivih biljnih vlakana. Beta – glukan je najznačajniji rastvorljiv oblik vlakana u ovasu. Pomaže u snižavanju holesterola i regulaciji šećera u krvi. Bogat je i nerastvorljivim biljnim vlaknima, kao što su celuloza, hemiceluloza i lignin.

Beta glukan, Ovas, Ovsene pahuljice
foto: Shutterstock

Oni pomažu u održavanju zdravlja digestivnog trakta i regulaciji varenja i probave tako što zajedno sa vodom povaćavaju volumen stolice, i samin tim olakšavaju prolazak hrane kroz creva. Zato ga preporčujem u prevenciji i lečenju zatvora.

Bubrenje biljnih vlakana iz ovasa doprinosi osećaju sitosti, pa ih zato često preporčujem i za smanjenje apetita. Da bi imali efekat bubrenja, važno je uz ovsene unositi i dovoljnu količinu vode. Takođe, biljna vlakna iz ovsa služe kao hrana za korisne bakterije u crevima, što ima za benefit poboljšanja ravnoteže crevne flore a samim tim pozitvno utiče i na imunitet.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs