Nutricionistkinja tvrdi da je ovo je najzdraviji doručak za sve, a posebno za decu: Voće i ovsene kaše ne dolaze u obzir

Najbolje što ujutru možete pojesti jesu - jaja! A mi vam donosimo najbolji recept za kajganu.

Lepi & Zdravi
09:10h
Nutricionistkinja tvrdi da je ovo je najzdraviji doručak za sve, a posebno za decu: Voće i ovsene kaše ne dolaze u obzir
Foto: Shutterstock

U današnje vreme na svakom koraku možemo čuti kako ljudi, naročito dame koje žele da imaju vitku liniju, jednu za doručak ovsenu kašu sa voćem, međutim, to nikako nije najzdravija opcija. Većina vrlo brzo ogladni posle takvog obroka, te posegne za grickalicama pre ručka.

Jaja su najzdravija namirnica koju možete ujutro pripremiti svojoj deci. Kajgana, jaja na oko ili kuvana - utoliće glad, pa deca dugo ostaju sita. Osim toga, puna su proteina, zbog kojih neće u potragu za dodatnim kalorijama već oko ručka.

Istraživanja koja su obuhvatila prehrambene navike 48 mališana ne starijih od 10 godina, pokazala su da deca koja ujutro jedu jaja za ručak unesu 70 kalorija manje od onih koji, na primer, doručkuju kašu od žitarica. Nutricioniste koji su sprovodili istraživanje nije iznenadilo to što su se baš jaja pokazala najboljim odabirom za doručak mališana.

Jaja, Doručak, Dijeta, Belanca
foto: Shutterstock

“Očekivali smo da će jesti manje za ručak jer se osećaju izrazito sitima, budući da su pojeli doručak bogat proteinima”, rekla je nutricionistkinja Tanja Kral.

Ovo istraživanje usmereno je na pronalaženje onih namirnica koje deci umanjuju osećaj gladi, istovremeno pomažući im da smanje unos kalorija.

Kako se najbolje kuvaju jaja?

Prvo u vodu sipate kašiku soli ili sirćeta, bilo jabukovog bilo alkoholnog i važno je da ovaj detalj ne preskačete jer on obezbeđuje da vam jaja ne pucaju prilikom kuvanja i znatno olakšava ljuštenje posle.

Ringla se uključuje na srednje jaku temperaturu jer ukoliko je prevruća, jaja će pucati, a ukoliko je preslaba, neće se dovoljno skuvati. Dok voda ne provri, posuda treba da bude poklopljena, a jaja ne treba dirati.

Meko kuvana jaja

Ako želite da dobijete rovita jaja, šerpu skinite s vatre, ali jaja ostavite da odstoje u šerpi s vodom tri do pet minuta. Tako ćete dobiti jaje koje ima čvrstu koru bjelanca, dok je samo bjelance meko, a žumance tečno. U pravilu, ovako kuvana jaja se ne gule, nego se jedu kašikom direktno iz ljuske.

kuvana jaja
foto: Shutterstock

Srednje kuvana jaja

Ako želite srednje kuvana jaja, posudu skinite s vatre, a jaja ostavite da odstoje pet do šest minuta. Srednje kuvana ili poširana jaja, imaju pomalo tečno žumance, a belance je dovoljno čvrsto da može da se oguli.

Tvrdo kuvana jaja

Ako više volite tvrdo kuvana jaja, nakon ključanja šerpu ostavite na ringli još pet minuta, ali ringlu isključite. Neki kuvari, međutim, i za tvrdo kuvana jaja skidaju šerpu sa vatre, a jaja ostavite u vreloj vodi još 10 do 15 minuta. Da bi žumance bilo tamno žute boje dovoljno je da jaja odstoje u vodi desetak minuta, a ako želite da bude jako žuto, suvo i da se mrvi, ostavite jaja u vodi 15 minuta.

Najbolja kajgana

Aleks Guarnašeli, kuvar i zvezda kulinarskih TV emisija, ima najbolji recept za kajganu po mišljenju brojnih gurmana širom sveta.

Kajgana
foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 2 velika jaja
  • 1 kašika maslaca
  • so i biber
  • topla voda

Priprema:

Umutite jaja uz prstohvat soli, crni biber i malo vode. Stavite malo maslaca u tepsiju i ostavite da se rastopi na blagoj do srednje jakoj vatri (ne dozvolite da postane smeđ!) Nakon što se maslac rastopi u tiganju, sipajte jaja. Tiganj treba da bude vruć, ali ne previše, jer je previsoka toplota ono što dovodi do prekuvanih i suvih jaja.

Ostavite da se jaja slegnu i kuvajte ih minut pre nego što počnete da ih lagano mešate gumenom špatulom, koja će zaštititi vaš tiganj od grebanja i sprečiti jaja da se pretvore u kašu. “Stalno mešajte, kako biste osigurali da se jaja ne zalepe”, kaže Guarnašeli.

kajgana
foto: Shutterstock

Kad jaja postignu željeni oblik, odmah ih uklonite sa vatre i prebacite na tanjir. Ako to ne učinite, rizikujete da uništite ono što ste stvorili. Konačno, poslednje pravilo pre klopanja. “Kajganu prevrnem na tanjir tek kada sam spreman da sednem i jedem. Spremanje kajgane je tako jednostavno, ali nikako nije bolje da se jede hladna! “ kaže Guarnešeli.

2 Velike greške

U startu grešite ako ne koristite tiganj koji je otporan na lepljenje hrane.

Sipanje mleka u kajganu samo će pokvariti ukusu i povuče jaja na dno tiganja, tvrdi slavni kuvar. Ako želite kvalitetnu kajganu najboljeg ukusa, ali i izgleda, dovoljno je da dodate samo malo vode.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs